Wednesday, 19 December 2012

Pharmed-12 (cerita sebelum terlambat)

Assalamualaikum..

Jam mesir menunjukkan pukul 3 pagi.dan esok hari saya bakal memulakan exam praktikal final yang pertama iaitu microbiology.Memandangkan mata ni lelap pun tak nak.Saya nak menaip dekat sini sampai tertidur?boleh?

Ini cerita sebulan yang sudah.Saya dan pharmily(satu geng farmasi) dari mansoura dapat hadir dalam satu seminar pertama yang diadakan khusus untuk pelajar farmasi.umumnya kepada pelajar perubatan.Malas nak cerita panjang...dekat sini..cuma nak listkan beberapa info penting kalau anda berminat dengan kerjaya dan halatuju farmasi.

Info ni di providekan oleh prof yahya,prof Mansur dan prof  Norizan.jangan kata tipu pulak.Saya pun tak percaya saya dapat belajar dari duktur melayu sepanjang 2 hari tu.modul seminar pun tak sempat diselak lagi.

halatuju farmasi?
Selepas habis belajar dan dapat degree.Anda diwajibkan untuk buat houseman + 1 tahun perkhidmatan wajib dekat mana2 hospital.Dalam tempoh satu tahun pertama tu digelar PRP(provisionally registered pharmacy).macam junior.Then,dalam tempoh tu jugak kita kena ambil satu exam.kalau lepas exam tu akan dianugerahkan FRP(fully registered pharmacy).Tapi,exam tu bukan senang nak lulus walaupun open book test.Dan hanya 3 bulan sekali kalau nak mendaftar.pendek cerita,habis houseman,lulus exam,habis perkhidmatan wajib.you are free kalau takde pinjam mane2 agent kerajaan mahupun swasta:)

selain kerja dekat hospital nak buat apa?
Boleh sambung belajar.Bagi anda yang nak sambung belajar master dekat Malaysia.boleh.Requirement untuk UITM shah alam adalah cgpa 3 dan ke atas.dan kalau ade pengalaman 2.7 boleh diterima.Kalau anda minat jadi pensyarah sangat digalakkan kalau dah alang2 ambik master.Dan kalau tak suka hospital nak buat  research boleh pilih mana2 universiti dekat Malaysia.Tapi kemungkinan 30% jadi pensyarah sambil 70% buat research.Dan boleh bukak retail sendiri bila dah banyak pengalaman.

contoh:uitm=genomic centre
            usm=research centre of molecular biology n drug research centre.
            ukm=rasanya tertido time ni tak sempat salin:/

Sebenarnya bidang ni sangat besar. saya cuma bagi penerangan kecil .Hanya untuk mereka yang betul2 blur pikir farmasi tu apo bondo eh.Saya salin dan terangkan mane yang mampu.keluarkan output daripada input.

Akhir kata,nak tidur..

tolong ameenkan...
Cik nurhidayah noor azman dapat habis degree tahun 2014.Dapat jadi FRP dalam 2 tahun paling lama.Dapat lulus exam open book text dengan mudah.Dan dapat result cgpa yang cukup untuk sambung belajar master dekat uitm puncak alam .supaya dapat ulang alik rumah ke universiti.posting pun kalau boleh senang je dapat dekat shah alam.ameen...

impian dan tekad.Anda pun jangan lupa pasang azam masing2.Saya dah jumpa pun alhamdulillah:D
maaf andai tersalah kata sepanjang saya menulis.bittaufiq wannajah.Allahu maakum.ana mushfadhiyeen ilal 23 jan.

Thursday, 13 December 2012

the old lady in copacabana

 
 
She was standing in the pedestrian precint on Avenida Atlantica,with a guitar and a handwritten notice "let's sing together"
 
She started playing on her own.Then a drunk arrived and another old lady,and they started singing with her.Soon a small crowd was singing,and another small crowd provided the audience,applauding at the end of each song.
 
"Why do you do this?"I asked her,between songs.
 
"So as not to be alone," she said.'My life is very lonely,as it is for nearly all old people.'
 
If only everyone solved their problems like that.
 
again
 
paulo coelho