Saturday, 31 January 2015

How to adapt as a newbies

I'm not a pro,bukan banyak pengalaman.tukar kerja baru tiga kali.So,I just wonder how to fit in in the new enviroment,new staff,new gossip.So let's me tell you my way...

1.Berdiam diri on the first week.Ok this might be a play safe method.Tapi selalunya berjaya.Observe orang sekeliling.Kalau orang tanya kita jawab.kalau tak don't bother.

2.Elakkan bercerita tentang diri sendiri,cukup sekadar nama,asal,umur..dan err status.Dengar cerita orang and angguk-angguk sambil beri sikit pandangan.Orang bukan nak tau sangat cerita kita.Cuma nak carik topik untuk bercakap.

3.Senyum seyum selalu.Maniskan muka.Kalau tak senyum balik pun takpe.Keep a good attitude.

4.Be a nerd.Jangan buat-buat pandai macam ohhhh saya tau ni.Dengar dulu explaination baru proceed kerja.

5.Bila dah dua minggu,biasa akan selesa dengan flow kerja.Then baru boleh start nak minggle dengan staf.

That's it! simple kan...bila nak masuk hospital ni hurmmmm.kbye