Sunday, 26 October 2014

autisme

Arief(adik yang last) adalah seorang autisme.Dia sekolah darjah satu tapi suka berkawan dengan budak berumur lima atau enam tahun.Budak-budak lain boleh kesan yang adik aku lain.Kalau aku ambik dia kat sekolah aku tanya budak-budak.kenal arief tak? dorang jawab Arief pelik tu ke?(kemungkinan untuk dibuli adalah tinggi sebab dia jenis tak pandai cakap tidak,dan tak boleh nak bezakan mana betul dengan salah,kalau aku tanya betul tak?dia akan geleng dengan angguk pada waktu yang sama.



Autisme merupakan perkataan yang berasal daripada bahasa Yunani (Greek) iaitu "autos" yang bermaksud sendiri. Justeru itu, kanak-kanak autisme akan menunjukkan gejala "hidup dalam dunianya sendiri".
Kanak-kanak autisme akan mengalami ketidakupayaan dalam perkembangan mental sepanjang hidupnya yang disebabkan oleh otak yang kurang berfungsi. autisme boleh berlaku serentak dengan kecacatan yang lain termasuk kecacatan mental.
autisme bukan sejenis penyakit yang berjangkit dan meliputi semua jenis kaum, bangsa dan etnik, tidak kira taraf dan status. Kebarangkalian bagi kanak-kanak lelaki dalam menghadapi autisme adalah empat kali lebih banyak daripada kanak-kanak perempuan.

autisme dapat dikesan pada peringkat awal ketika waktu perkembangan kanak-kanak. Kanak-kanak autisme akan memencilkan diri dan mempunyai masalah pembinaan hubungan social dan emosi dengan orang lain. Mereka tidak dapat memahami apa yang berlaku dalam kehidupan mereka dan apa yang mereka lihat.
Kanak-kanak autisme sering memaparkan ciri-ciri yang berikut:
  • kurang atau tiada kontak mata
  • kurang ekspresi muka
  • tidak berkongsi kegembiraan atau minat dengan orang lain
  • lambat atau tidak ada perkembangan bahasa sejak lahir
  • mengulang kata-katanya secara berulang kali
  • kurang bermain permainan yang melibatkan variasi, bermain berpura-pura (seperti bermasak-masak) atau permainan meniru gejala berbanding kanak-kanak yang sebaya dengannya
  • mempunyai keasyikan yang teramat terhadap minatnya sehingga menjadi stereotaip dan terhad
  • tidak suka perubahan terhadap kegiatan rutin 
  • melakukan perbuatan atau gerakan yang sama secara berulang kali seperti bergoyang-goyang, mengepak tangan dan berputar-putar
  • mempunyai keasyikan terhadap bahagian objek yang tertentu
sumber: http://www.reachsegamat.com

25 september adalah hari autisme sedunia.Kanak-kanak autisme tak boleh dimarahi tapi boleh ditegur, kalau tak akan bertindak untuk pukul diri sendiri.(samada tumbuk muka sendiri atau hantukkan kepala dekat objek keras).Mereka sangat suka buat kerja berulang kali.Arief boleh susun blok dengan domino dari pagi sampai petang .

Apa yang aku nak cakap sebenarnya,masyarakat tak boleh ambil remeh  .Cikgu kena tahu,kawan-kawan kena faham,family kena selalu bimbing.Sebab kanak-kanak autisme memang nampak normal dari segi fizikal,tapi bila dah perhati mereka ada personaliti yang berbeza.Autisme boleh jadi hyperactive atau pasive. 

Kanak-kanak autisme adalah istimewa sebab mempunyai tahap fokus yang tinggi pada satu benda yang dia minat.Jadi,tak mustahil dorang boleh berjaya sebab IQ diaorang masih normal.

Jadi,kalau anda ada adik,kawan atau sedara yang mempunyai ciri-ciri ni.Fahamilah dia.Aku akhiri post kali ni dengan  pesakit autisme yang telah berjaya dan dikenali dunia.



Albert Einstein
Einstein had difficulty with social interactions, had tactile sensitivity, was very intelligent yet found his language difficult at times, and had difficulty learning in school.   It may have been that Einstein had such a hard time with learning in school because he did not have the accommodations and different teaching styles that many autistic children need.  Because of this, it makes perfect sense that someone so intelligent and full of ideas about the world could fall behind in school.  It also makes sense that, because of his social interactions with others, he found it difficult to get a job despite his intelligence.  Many of the individuals also  have a lack of desire for food and the same disregard for timeliness of meals as Einstein.  However, Einstein did not care what he ate and completed his meals with no complaints.  Many other autistics were very specific about the kinds, colors, textures, and smells of foods if they had any aversion to food at all.  His carelessness for the time or necessity of food rather than persistence on what the food he ate is slightly different than most autistics.  However, all autistics are different, and therefore it is indeterminant whether this should be classified as an autistic trait or not.  Einstein had a relationship with a woman whom he eventually married and had three children with.  The marriage seemed to have quite a bit of difficulty, but  the woman gave birth to three children with him.  However, although Einstein showed love and concern for his children, the  he could not stand for the children to touch him.  This, sounds very characteristic of an autistic.  It is important to realize that Einstein was very different and it was his difference that made him develop ideas that made him famous.  Therefore, his differences made him the celebrated individual he is today.  This should give us a second look at those who we consider different, and make us realize that being different is not a bad thing.  It is instead, something to be celebrated and accepted.

Amadeus Mozart
Mozart  reportedly had repeated facial expressions and unintentional constant motion of his hands and feet  It was also believed that Mozart’s hearing was very sensitive and intense and loud sounds made him feel physically sick.  Other reports indicate that he was excessively active.  Mozart was unable to carry on an intellectual conversation and existed in a careless and reckless way with impolite and frequent mood changes. It is reported that one day, Mozart was particularly bored and jumped up and hurdled over tables and chairs, meowed like a cat and did somersaults.  Mozart’s letters indicated a presence of echolalia which may be a way of communicating for autistics.  These characteristics indicate that Mozart could have been on the autistic spectrum.

Sir Isaac Newton
Newton was very quiet and not very good at ‘small talk’, or typical day to day conversations.  He was extraordinarily focused on his work and had a hard time breaking away.  He was often so focused that he forgot to eat during these times of intense focus.  This is a trait very commonly found in autistics and this extreme focus often blocks out other things that would likely capture an individuals attention.  Newton was not good at keeping or making friends as he did not appear  friendly, nor did he know how to talk with individuals he did consider to be friends.  Newton also relied strongly upon routines.  For example,  if he had been scheduled to give a lecture, that lecture was going to happen whether there was an audience or not.

Tuesday, 21 October 2014

Budget trip:Malacca

 Here the story of me and my cousin's trip to Malacca.I called it budget trip since we were unemployed.

I start my journey from ktm shah alam to seremban..Atul and Ikah pick me up and we off to Malacca.Malacca's road was small and busy.It might be hard for a first timer to drive there.Especially if you're using waze or google maps,but you'll get better if you get lost during the first day (like me,cause you'll memorize the road the next day)

We arrived at 2pm and had our lunch of the most popular asam pedas ikan pari.Then,we rode Menara Taming Sari,walked along the Malacca River,Stadthuys, and A famosa.The first day was loads with photography and visiting historical sites. Atul brought her camera stand and we were good with taking pictures without the need of help from others.selfie is too mainstream. kuddos!


We stayed at a guest house which cost 60 ringgit per night.We would like to eat at umbai to get a taste of the real ikan bakar.Atul said that Restoran Parameswara offered the best dish for ikan bakar.But,a sight of long queues make us think twice and we went to the nearby stalls instead.It was a bit pricey but worth every penny.The juiciness of fresh ikan bakar was delightful.

At night,we walked around Malacca town,rode Ferris wheel ,sightseeing at uptown and back to our guest house (Ikah's boyfriend calls every 5 minutes just to make sure she is safe,=.=' the power of love).It's been five years since we had our bedtime stories and we fall asleep in the middle of talking.


The next day,we went for cruise riding  and  entered Istana Kesultanan Melayu .Last but not least,we went to pantai Tanjung Keling to enjoy the hot sea breeze.The trip was splendid as I never had the chance to visit all the historical site at Malacca.Atul was such a good planner and there were no time wasted .It was a great moments to catch up with these girls.



Entrance cost for ride and museum is between 5-10 ringgit per person with mykad.Bye ~


Saturday, 20 September 2014

Farmasi bergerak

Sebenarnya aku masih dalam awangan lagi ni.Bila baca post lama aku terasa sangat 'dayah...tumbuk muka sekarang.sebab tah ape benda aku nak miserable sangat pasal konvo sebelum ni.Sekali konvo dah selesai.haha.patut dikurniakan darjat pelempang ke muka.

Apepun perkara yang aku paling mengada ingatkan tak nak pergi Mesir bagai telah selesai,gambar dan video (yang tak sangka ada ) pun dah dapat.Syukur Alhamdulillah ade kenangan untuk masa depan.

Jadi,berbalik kepada tajuk di atas..kebelakangan ni aku ada kesedaran untuk bawak satu bekas kecil untuk ubat segera.Terutamanya untuk pergi travel.Dan Alhamdulillah setakat ni dah berapa kali aku lalu imigresen punya kaunter takdelah bunyi tett pastu kena cek badan segala.gelii

pegawai farmasi mood on!

1.panadol

benda yang wajib korang kena bawak,atau nama generic name dia paracetamol.Panadol tu kira nama brand/company yang famous kat Malaysia ni..Ini untuk pening,demam,sakit badan .Sekarang ada jugak company yang dah combinekan panadol dengan ubat selsema macam panadol (cold and flu) ,period pain,dan macam-macam lagi .Ikut korang nak yang mana.Cuma perlu diingat tak semestinya 5 dalam satu lebih bagus daripada satu sebab kita tak tahu interaction dalam badan kita.

2.ubat selsema

Ubat selsema juga boleh digunakan sekali untuk allergic atau gatal2.Ubat ni multifunction sebab ingredient dia mengandungi antihistamine dan bertindak pada receptor yang sama.Jadi,sebab tulah kalau mintak ubat selsema boleh jugak guna untuk gatal-gatal. Lagi satu,ubat selsema ada dua samada yang mengantuk atau tak mengantuk.Biasa yang ada dexchlorphenaramine tu mengantuk.dan cetirizine atau loratadine tak mengantuk.Pseudoephedrine untuk block nose. Biasa aku beli clarinase dengan cetirizine.

3.minyak angin

Beli yang kecik je.Saiz jari hujung.

4.Eno/ gaviscon

Yang ni aku tak tau kepentingan dia sampaila aku naik kapal terbang selalu rasa macam angin lepas makan.Senak pun ye jugak.Sekarang dah ade paket yang kecil tu murah sangat.Minum ni sepeket terus rasa lega.Keluar semua angin tapi pastikan pergi toilet.haha

5.Plaster

Yang ni paling popular dan mendapat pilihan paling tinggi.Muka aku ni memang muka plaster pun.Dalam dompet,celah poket, semua ada.Nak yang saiz kecik ,pat segi,bulatan semua ada.haha.Serius kita tak tau bila habuk kayu nak masuk kat dalam tangan.luka terseret hujung meja.

6.Ubat tahan muntah

Aku selalu guna yang ada ingredient hyoscine atau scopolamine.Di buat daripada extract tumbuh-tumbuhan.Memang sesuai digunakan untuk motion sickness.

Apepun,jangan lupa tanya dose yang betul kepada pegawai farmasi.Jangan bawak semua,bawak yang perlu je untuk guna masa kecemasan.Cek expiry date,jangan lupa tanya makan bila,.InsyaAllah ,Dia Maha Penyembuh.

hanya sebesar tapak tangan.Pandai-pandaila modify ubat masukkan dalam compartment.

p/s:Kalau ade yang salah boleh betulkan.sekian takde pesanan penaja:)


Monday, 15 September 2014

Convocation :the moments of truth

Konvo?

Aku tak pernah rasa ianya benda yang istimewa.Bukan tak pernah aku join jadi ajk untuk majlis konvo.Tapi,bagi aku..apalah..naik atas pentas turun tangkap gamba.habis...

Sampailah hari konvo,mak ngah wassap guna fb messenger cakap atuk nak call,umi inbox fb dengan ucapan

'Umi harap kakak akan enjoy hari terindah dalam sejarah'

Baju kemeja ayah sampai dua kali aku gosok untuk pastikan tak berkedut.Ada dua tiga pasang baju yang lain ayah ambik pastu tak jadilah letak atas tilam.Semua tak kena,yang ni kecik,yang tu dah gosok pun berkedut,yang ni corak tak sesuai.

Macam wau.Ini benda besar ni.

Bila sampai ada photographer,ade banner,ade khemah besar,ade jubah,ade budak arab cantik-cantik,ade kawan-kawan datang ucap tahniah,ade message wassap tak henti-henti .

Lutut aku macam crack sekejap.Maybe tak dapat nak tampung apa yang aku rasa.

Rasa apa?

Rasa tulah..haha apa aku mengarut ni

Masa nilah ko boleh nilai mana permata mana kaca.mana kawan yang datang masa ko senang,mana kawan yang dengki bila ko senang,dan mana kawan yang ade tak kira susah ke senang.It's the moments of truth.




p/s/s: thank you ayah for coming with me.thank you umi sebab walau tak dapat datang umi still be with me till the end.thank you yun sebab selalu positivekan kakak,thank you yap,affan dan arief buah hati kakak.thank you atuk selalu belikan barang everytime dayah nak pergi mesir,thank you mak ngah sebab selalu call dayah and bagi moral support,thank you mak long sebab masakkan rendang kering setiap kali balik,thank you makcik2 dan pakcik yang bagi duit raya lebih setiap tahun.thank you yukinohanians sebab jadi kawan yang selalu ada masa aku susah,thank you pharmily sebab sentiasa bersama and buat solat hajat semua,thank you my blog readers yang selalu bagi support setiap kali saya membebel tahpape,thank you my lecturer and doctor sebab jadikan kiteorg anak emas dan sentiasa tolong kiteorang,thank you my egyptian friends yang selalu tolong masa praktikal exam yang susah gila tu,thank you my batchmate k fana,dayah halim,naeem,ikyn,k nana sebab layan kerenah aku.Thank you kawan-kawan,senior2 dan junior2 dekat mesir.Aku terhutang budi pada kamu semua.Allah saja yang mampu membalas jasa kalian.semoga Allah tempatkan kalian di kalangan orang beriman dan beramal soleh.ameen

Thursday, 21 August 2014

23 and still living

I remember the last time yun sing to me taylor swift.twenty two.Time flies and now I'm a year older.

I guess celebration is just for girls.I'm almost women......with nothing.

-finish my study,but still an undecided graduation days.no official certificate yet
-total saving of less than 1000 ringgit
-debt to yun 700 ringgit from the previous euro trip
-no skills except my passion in baking
-boyfriend -less

What I'm going to do with my life.How I'm going to be happy 10 years from now.That question pops into my mind.I feel completely...

loss

despite celebrating it with no cakes nor presents.Yun brought me to mamak and nah...the crispy yummy nan garlic.

nothing beats cakes and presents rather than good foods.

Alhamdulillah for everything.And to friends and family whom had wish me.That means a lot.

happy 23rd hidayah.keep on the right track.be happy.love yourself.stay pretty.laugh a lot more in the future.


Wednesday, 20 August 2014

Troublemaker

I was planning to hangout with Nadia,which were my long lost neighbour .Since I delayed our 'lepak time' for too long.I decided to go with her yesterday.

So,we agreed to go to The Mines

After some begging plans,she managed to use her dad's car .I was the one who should give her direction but google maps just gotta be kidding me.WHYY!!. We already pass the sempadan seremban and we end up at Nilai.We did our U turn and safely arrived at The mines.

We was watching into the storm.The movies was great.So,I guess we were having a good time.

no?

We got lost on the way back home too.We almost got into the end of the World (oh I'm just exaggerating).We follow the direction to Pulau Indah ,just because...it was our only hope.But what we found was "lebuhraya anda tamat'

And we did pass into palm oil plantation and some mountain though.

And not just that...minyak kereta is running out weh!

We found the way to Port Klang and got stuck at Pelabuhan Barat.Those big lorries were passing by our car here and there.Oh I just faint..

We get a free make up session at The Mines.But,seriously...my make up was that phenomenal.I dream of classic looks because it was my first make up on.It won't go that bad..

expectation...

reality



how classic
=.='

Saturday, 16 August 2014

Foods in bandung

Hi

Makanan dekat bandung ni memang meriah.Dekat tepi-tepi jalan tu memang banyak sangat pilihan.Dan semuanya halal sebab majoriti orang muslim.Aku ni jenis kalau terasa sedap kat tekak aku telan je.Mungkin sebab aku pernah duduk negara orang,jadi aku jenis tak kisah pasal makanan.Aku boleh tak makan nasi beberapa hari,aku boleh makan mee je,Dan aku boleh hidup dengan roti,aku suka roti.cuma kalau haiwan yang aku tak biasa makan aku tak makan.macam puyuh,arnab,kerbau,itik.kalau kambing aku makan yang dipanggang.

Apepun..aku nak suruh korang cuba makanan yang aku makan ni.Dekat bandung ni banyak street foods atau dipanggil cemilan.Yang paling popular ialah tahu.Memang sedap.Jom aku bagitau satu-satu.


ini namanya tahu semedang.Aku rasa tahu bantal.semua jenis tahu digoreng dan letak macam-macam perisa.Memang sedap makan panas-panas


nasi bakar.Nasi yang dibalut dalam daun pisang dan dibakar.serve dengan tempe,tahu,sambal dan ayam bakar.memang best.rasa nasi tu macam nasi goreng pun ada.



seblak ni adalah keropok goreng.yang macam keropok bulat kecik2 tu.tapi digoreng balik dan diperasakan jadi macam kueh tiaw.menarik.cuba seblak telur dan suruh dia buat pedas.


nasi dan lauk ayam ni aku tak hafal nama.Tapi rasa dia macam masak lemak di Malaysia.



ini kuih di bandung.mereka pun ada kuih raya.Waktu mula sampai tu semua kawan indonesia bukak kuih raya diaorang bagi kami rasa.satu rasa macam kuih makmur,satu lagi nas tart.tart nenas.sedap


ini namanya nasi padang.Masakan padang ni memang sedap,sambal dia pedas,diserve dengan ulaman,nangka masak lemak dan pilihan ayam,ikan,sotong,udang atau rendang daging.


Dekat sini famous dengan cendol dan cincau.Murah cincau ni cuma 2000 rupiah.Tak sampai seringgit.Cincau diletak ais dan santan.sedap je minum.


ini pulak cimoli.dimakan dengan bubu ataupun sos cili buatan mereka.Rasanya macam sate ikan yang aku makan masa kecik2 dulu.Tak pasti sekarang ada lagi tak orang jual sate tu dekat tepi sekolah.


ini pulak es pisang.macam pisang yang dibalut kulit kuih ketayap,lepastu dimasukkan ais dan santan.makan as desert.

surabi.Salah satu kuih tradisional bandung.Ada macam-macam perisa,yang manis ataupun savory.Kalau manis dihidang dengan coklat,buah dan savory makan dengan keju,daging dan banyak lagi.


nasi kuning.Kalau malaysia famous dengan nasi lemak,sarapan di bandung ialah nasi kuning.Aku suka portion nasi dekat sini.satu mangkuk kecil.Tak terlampau kenyang dan tak terlampau lapar.dihidang dengan telur dadar,keropok,sambal dan tempe goreng.

Range harga makanan memang murah.antara 2000 ke 20 000 rupiah.dalam kurang dari seringgit ke 6 ringgit.Apapun korang memang puas hati sebab makanannya ada rasa.Tapi,kalau korang rasa pelik tu takpelah jangan makan.hehe




3 hari di bandung

Assalamualaikum..

Beware post ni akan jadi post yang sangat panjang.tapi,aku yakin korang takkan bosan dengar cerita 3 hari di bandung.atau korang akan menyampah aku ni asyik jalan jeee.tetibe!

Memang benda ni jadi sangat spontan..Liyana call  tanya aku nak pergi bandung tak.ade seat kosong,kalau tak bawak luggage lagi murah.Jadi,aku tanya umi dan semua. Surprisingly semua kata pergilah.Malam tu jugak book tiket,esok transfer duit dekat liyana.boom! lepas raya pergi bandung

Aku suka betul benda yang spontan.buat aku jadi blur-blur dan masuk alam mimpi:3

Flight aku pukul 6 pagi.Jadi,pukul 3 pagi dah bertolak dari rumah liyana dekat subang jaya ke klia2.Klia 2 sangat besar bukan sebarangan airport tambang murah.Siap ada shopping mall semua.Perjalanan dari klia ke bandung dalam dua jam.Yang bestnya naik flight tambang murah,kita tak perlu risau pramugari kejutkan kita untuk makan.mulut dahla busuk2 kena makan.tutup je mata,buka mata da sampai bandung.

Waktu sampai di bandara(airport),beg liyana tertinggal dekat KL.Kami panik sebab tak pernah beg tertinggal,baju dia semua dalam tu.tapi,lepas jumpa semua pegawai yang baik hati,hari kedua dah dapat balik beg.

One word...orang bandung friendly

Hari pertama,kami melawat universitas padjajaran dengan nurul dan haniq.haniq belajar di kuliah farmasi dan ada satu tahun lagi.sama jugak nurul tapi dia kuliah agrotek.Mereka sangat rapat antara satu sama lain.bertegur macam satu family.Aku jumpa ramai kawan baru.kak niya,amil,ali dan aghni.



Malamnya,aku,nurul,yana,haniq dan niya pergi Jatos mall.makan dekat sana.Mereka bawak kami ke atas gunung untuk city night view.Pemandangannya sama macam aku pergi Paris.dan memang sebab itu bandung digelar Paris Van Jaya.Malam tu pulak bulan penuh.MashaAllah memang cantik.




Hari kedua nurul tak dapat ikut sebab dia kena jumpa pensyarah untuk siapkan thesis.Jadi,kami berenam..aku ,liyana,aghni,ali,niya,haniq dan amil pergi ke gunung tangkuban perahu.Dekat situ aku pertama kali cuba rafting.BEST! lepas rafting mandi dekat kolam air panas.Habis tu kami makan dekat tepi ladang teh.pemandangannya masih teringat sampai sekarang.






Malamnya si haniq dan aghni nak pergi rumah hantu.perghh sebenarnya lama jugak aku tak pergi rumah hantu.Kalau tak kerana ada lelaki dekat depan n belakang.memang kiteorang tak bergerak sampai habis.Aku berdiri belakang amil,sambil dia kata ini semuanya patung ajaa.hahaha lawak betul kalau teringat balik.

Hari ketiga,aku keluar lambat sikit.Rasa sangat malas nak bangun.Sejuk betul malam tu.Memang aku takpernah pakai kipas dekat sini,cuacanya sejuk sebab bandung dikelilingi gunung-gunung semulajadi.Lepastu kami ke pasar baru untuk shopping!.Aku terbeli banyak pulak.Tapi,takpe bukan selalu nasib baik muat beg traveller tu.kih2

Trip ke Bandung ni ajar aku banyak perkara.Memang waktu pergi aku lupa segala masalah aku.Orangnya pemurah dengan senyuman,makanannya sedap,dan cuacanya tak berapa panas.Aku baru kenal hati budi orang indonesia.Tak sama macam yang aku fikirkan.Walaupun bahasa sama tapi banyak phrase yang tak sama maksud.contohnya kereta bagi mereka ialah kereta api,comel bagi mereka ialah lucu,dan banyak lagi.Aku akan ketawa tak henti bila kami tersalah sebut perkataan.Memang tak rugi aku buat keputusan untuk ikut liyana.

hmm...lepas ni ke mana pulak eh?

tunggu kerja lahT.T

Thursday, 24 July 2014

Awesome grammar

That is the title of a book

I got from popular today.I had spent my money buying two perfumes at body shop,which cost me 170 ringgit (for me and mom).Yes..then I get down to another level,happens to know victoria secrets has it offers of 120 ringgit for three big bottles of perfumes.plus a free bags.

T.T

so I thought, this bottle will last for one years.I promise one drop a day.( I used to spray it on fly back then when I was at Egypt.It will makes them dizzy and easier for me to step on em..)

Back to the books,I found that it is amusing to improve my grammar.Though I don't have much vocab, I need to improve my writing.too much error.

Support me! maybe I could write in better English

Well,I still forgot to buy mom her padding.I got Arief a wordsearch books because he is glued to games .Spoil kids.

Anyway,Happy Aidilfitri to everyone,don't forget the peoples in Gaza,and victims of MAS airlines tragedy.kosong-kosong ye..much love xo




Tuesday, 22 July 2014

Jetlag won't ends

How am I supposed to perform my tahajud if I can't sleep at least for an hour at night

This is madness.I had my long nap untill 3pm the next day.and the cyle continues.

I'm thinking of going to pharmacy and buy a bottle of sleeping pills. I swear I am so sleepy right now I have to wait for subuh.My stomach is bloating because I have my sahur without sleeps and I have a pack of eno.just because. Eno is like my energy drinks ,it helps me to ease my bloating-ness.

Literally,I didn't fill up my stomach.I add more burden to it because, if I can't sleep I tend to snacking at night.I had magnum gold last night.yum

and I was caught eating it by yun while stepping on the stairs.

'Kakak what are you doing? ever think about your thought of losing 3 kilos during puasa? and losing your belly fat and drumstick leg?

OH yun.forget it.It's time to enjoy my magnum.

mmm...


Mom habits

I'm not being a disgraceful daughter here,but since I grow older,it seems like I had the position to take care of my mom

Because..she is seriously complaining but won't hear anything I said.It's like switching my past of ignoring her advice,when I was a child. 'masuk telinga kanan,keluar telinga kiri'

My mom is a nurse.A senior nurse whom had works in health community since 30 years.But when it comes to her own health.She ignores

Like when she complain her weight won't lose anymore.I told her , umi you should start a healthy lifestyle.stop caffiene,less oil,drink a lot of water and maintain a good bowel habits.

But what I found is a giant bag full of tins of nescafe (she even hide it so I won't notice), and she loves rendang with lotsa oil.

I would be like..umiii kan kakak dah cakap

My mom had her bunion at her foot.If she didn't take care of it,the bunion would go worse and might need a surgery.

So,I read an article about bunion and it is advisable to wears padding in between the toes,compressing stocking,and avoid high heel or uncomfortable shoes that might give stress to her feet.

We went to pharmacy,I was busy searching for a gel to heal my hyperpigmentation (which is worsen over a few years).and my mom forget to buy her padding.and she also buy herself a 3 inch high heels.

=.='

So,do tell me now,how do I be a good daughter?
maybe I should buy her padding.

Thursday, 17 July 2014

#MH370 #MH17 Allah is telling us to repent



Firstly,innalillahiwainnailaihirajiun to all the passenger and crew cabin of flight MH17.May Allah give patience to their family and friends.my greatest condolence.Al-fatihah..

I was shock last night to receive such a heartbreaking tragedy.Probably,the worst tragedy happens to our country.I could still recall the sadness we had when MH370 was reported missing the last 5 month.
I was shock as it happens so suddenly, and tragically was shot down ,and blown up by an irresponsible terrorist.


but,Allah sure got something to tell us...

there is twist fate happening in the flight.
1.A husband died in MH17 as he change his seat with his friends,whilst his wife was saved from the MH370 tragedy doing the same thing.

2.A passenger,jokingly upload the photo of the plane before the incident saying 'this is the complete photo of my plane if it will be missing'

and I'm sure there were more to heard from the families of the passenger and crew.

Above all,it happens in this blessing month of ramadhan.Let us repent before it was too late.
#prayforMH17 #prayforMH370 #prayforgaza #pray for egypt


Tuesday, 15 July 2014

Post holiday syndrome-jetlag- undecided future

Assalamualaikum...

9.7.2014.Aku officially mendarat dekat KLIA dengan selamat.Alhamdulillah.Dah nak dekat seminggu aku duduk Malaysia.Masa mula-mula tu tak teruja sangat nak balik.Cuma teruja nak jumpa family.Tapi bila dah sampai airport Malaysia,aku pulak yang happy dengar suara pak cik masa touchdown KLIA.I'm back Malaysia! for good

Aku ingat lagi ayat pak cik tu 'bukak puasa petang karang beli bazar je..hahaha' sangat Malaysia!

Balik je rumah terus buat rainbow cookies.Ambik kau.haha sebab ade 30 balang order untuk disiapkan.Disebabkan aku memang tak boleh tidur,dari malam sampai lepas subuh aku dan yun mengerjakan kuih lidah kucing.

Aku hilang 3 kilo sepanjang travel.Mane taknya 10 jam puasa.Aku akui memang penat travel lama-lama ni.Kadang-kadang ade satu masa rasa nak duduk dalam bilik satu hari dan rehat.Dahlah aku kena drag luggage dari Mesir(pembetulan...yun angkut beg aku dari london dan 12 hari seterusnya),tapi aku kena bawak balik jugak,sebab lagi satu beg aku nak ambik masa konvo nanti.InshaAllah kalau ade rezeki.

Sekarang aku tengah edit2 balik post aku sebelum ni.Serius sambil edit perasaan rindu tu ade.Tapi,nak pegi balik tu memang pikir nam ratus kali.haha.Bukan senang nak pergi sana,dan bukan senang jugak nak plan.Masakan umi jugak paling best.Karipap umi dah nak sedozen ditelan tak jemu.

Sekarang ni waktu tidur aku dah macam harem.Selama ni aku paling menyampah orang sebut pasal jetlag ni.aku tak pernah hirau pun.Sampai Malaysia dah malam tidurla.Mengada nak jetlag.Sekarang ambik ..malam aku tak tidur.Siang aku tidur 8 jam.Sumpah sakit pening kepala.Satu kerja pun tak jalan.Malam ni aku try tak nak tido sampai malam esok.Bagi penat gila baru tido.

Sebenarnya orang banyak ucap tahniah kat aku.Terima kasih banyak.aku tau memang ramai sangat insan yang terlibat samada secara rasmi dan tak rasmi sepanjang pembelajaran aku.Allah je yang mampu balas jasa family,kawan,mak cik2,atuk,nenek sepupu semua.

Tapi...

aku blank nak buat apa.Like seriously APA HIDAYAH NAK BUAT LEPAS HABIS STUDY ?
Kalau belajar dekat Malaysia semua benda universiti dah settelkan.Tapi,aku kena buat sendiri semua dokumen dan pendaftaran.Termasuk daftar dengan Lembaga Farmasi,temuduga SPA.huwa sobs

Aku cuma berharap Allah mudahkan urusan aku lepas ni.Sebab aku dah rasa susah sangat study.Aku harap perjalanan untuk kerja ni berjalan lancar.ameen.Banyak benda nak fikir.Ekonomi keluarga,

pastu kalau boleh semasa aku ada masa lagi ni aku nak travel,Aku tak naklah shopping sangat,masa pergi london aku banyak shopping barang aku,lepastu aku menyesal,last2 banyak barang yg patut aku punya aku bagi orang.even masa dekat France aku beli duit untuk makan dengan souvinier je

nanti kalau aku beli barang aku,aku rasa bersalah,baik belikan orang sebab dorang tak merasa nak berjalan macam aku.nak tengok culture negara lain.Nanti kalau dah tua even dah banyak duit,umi kata waktu tu mungkin dah takde masa.Jadi,aku tak nak sia-siakan usia muda ni.Sikit duit pun takpe,asalkan cukup bajet untuk travel orang bujang.

Yang penting aku nak tolong umi.Nak bagi adik-adik puas dulu aku belanja dorang,nak pampered family tahap maksimum.nak tolong community.heih dah melebih pulak.konon je undecided future.well..aku memang suka berangan tinggi-tinggi.supaya kalau tak dapat at least aku di tahap yang normal.wakaka

Ya Allah tolong percepatkan urusan posting aku.lebih banyak elaun lebih bagus

bye~






Tuesday, 8 July 2014

Nice-Monaco (bahagian akhir)

Phew..

Akhirnya,sampai ke hari terakhir aku dekat France.Alhamdulillah..aku rasa bersyukur sangat dapat jejakkan kaki ke ssemua tempat yang aku pergi.12 hari bukan tempoh yang sekejap.Aku belajar banyak benda.Aku banyak tido juga.heih

Di kesempatan ni,aku nak ucapkan terima kasih banyak2 (Mercibuku) dekat yun sebab berjaya bawak aku jalan-jalan dari London sampai ke Monaco-Monte Carlo.Nanti balik kita kira hutang eh.

Kalau nak concludekan journey ..

Egypt-Istanbul-London-Paris-Toulun-La Garde-Marsielle-Nice-Monaco-Malaysia

Da penat nak cerita penjang.baca caption gambar yolah.

Plage-pantai
warna laut ni aku tak edit.
masa ni dah penat nak daki tangga,tapi gambar profile picture nak satu
Monaco
gamba selfie tak pernah nak senonoh.ni dekat atas Palace,Monaco



casino-Monte Carlo,Monaco
lap paling susah F1
tapak kaki orang femes
tengkorak guna barang dapur

my dream car.kerusi rotan

Bye France.I fall in love with you

Marsielle (bahagian 6)

Kalau nak tau,dekat France ni ade satu sistem car pooling.Ada satu site orang akan tawarkan untuk naik kereta dengan dia ke satu tempat.Tapi,kita bayarlah.Lagi murah daripada nak naik train atau kereta sendiri.Jadi,kiteorang naik dengan sorang perempuan France ni.Kebetulan dia kerja dekat Marsielle.

Aku memang salute dengan yun,sebab dalam setahun dia dah boleh handle banyak benda.Bahasa France tu dah jadi mother tounge dia.(yun ko jangan nak kembang kalau ko baca ni eh) Aku ni lima tahun duduk Egypt,setakat bahasa yang mudah tu bolehla aku cakap.Sepanjang perjalanan ke Marsielle(sebut maseh),yun boleh buat jokes dengan perempuan tu.Da cor(ok) itu je bahasa yang aku faham.Aku taktau orang France ni suka tak kalau kita cakap English,jadi aku diam jelah.
nampak tak gereja atas bukit
M untuk Maseh.haha sukehati




Maseh ni adalah Bandar ketiga yang terbesar dekat France,dekat sinilah pelabuhan utama.Adik aku nak bawak naik bot pergi pulau yang ada pantai yang tersembunyi.Nama dia Calanque.Cantik tapi masa ni aku memang mengantuk sebab kiteorang bertolak pagi.Lepastu waktu sampai aku pening kepala.Aku tidur kejap dekat Metro station Marsielle.Dah tidur tu baru ok sikit.

Naik bot best.Ni kira redeem sebab tak boleh pergi Disneyland Paris.hehe

Satu lagi tempat aku pergi Notre dame.Kalau sampai Maseh ni benda pertama yang korang akan Nampak ialah gereja dekat atas bukit ni.dalam ni ade crypt (tempat letak berhala).Ada bus yang lalu setiap 15minit.Setiap Bandar dekat France ni ade colour.Kalau dekat Paris akan Nampak colour kelabu dengan putih.Kalau dekat Maseh colour oren dengan putih.

Malam tu bukak puasa dengan pizza paling sedap.Pizza crust nipis.memang original Italian pizza.Adik aku selalu beli dekat La pizzaella.Memang terbaiklah.Dah dua hari pergi kedai tu tutup.Last day,ade rezeki kiteorang.


Lepastu,aku terus pack barang dan kiteorang naik kereta ke Nice.Perjalanan dari Toulun ke Nice dalam dua jam,lebih kurang pukul 12 malam aku sampai Nice.Seperti biasa,bila penat aku tidur.

Toulun-La Garde (bahagian 5)

Waktu sampai Toulun ni dah malam.Kiteorang bukak puasa roti dan air dan terus pergi rumah sewa.Yun dah boleh drive jadi takde banyak masalah sangat.Tak payah nak kejar train atau bas.

 Pagi tu aku pergi melawat Universiti yun, hantar baju kat dobi dan beli barang untuk masak.Rumah sewa tu siap ade oven,memang gatal je tangan aku nak buat something.Lagipun,barang murah kat situ.7 euro dah dapat banyak benda.Shredded cheese baru 1.19 euro satu packet.

Aku pergi satu kubu dekat tengah La Garde.Dulu ada banyak askar jaga dekat atas kubu ni.Bandar ni kira macam Bandar penjaga seba dia duduk dekat tengah-tengah,antara satu pelabuhan denagn pelabuhan yang lain.


Tada! Quiche,shepard pie,dan pasta.Tiga benda berbeza tapi satu rasa yang sama.lol


Lebih kurang senja,adik aku bawak pergi Mount Farte.Gunung dekat Bandar Toulun.View kat sini memang mashaAllah cantik gila.Cuma nak naik tu aku yang takut sebab jalan dia memang muat-muat satu kereta.Boleh pulak minyak pun nak habis bila naik gunung.Sikit lagi nak sampai atas,aku dah cuak sebab dah nak malam,yun pun pusingkan kereta dekat tengah-tengah gunung.Pusing balik sebab jalan tu one way je.



Kiteorang bukak puasa dekat atas gunung dan cepat-cepat turun balik.Dah malam dan tak elok duduk atas gunung.Sepanjang turun tu aku tawakal je sebab jalan curamnya ya Allah.Dan first time aku tengok babi hutan.Elok je kuis kaki dekat atas gunung.