Posts

Showing posts from 2014

autisme

Image
Arief(adik yang last) adalah seorang autisme.Dia sekolah darjah satu tapi suka berkawan dengan budak berumur lima atau enam tahun.Budak-budak lain boleh kesan yang adik aku lain.Kalau aku ambik dia kat sekolah aku tanya budak-budak.kenal arief tak? dorang jawab Arief pelik tu ke?(kemungkinan untuk dibuli adalah tinggi sebab dia jenis tak pandai cakap tidak,dan tak boleh nak bezakan mana betul dengan salah,kalau aku tanya betul tak?dia akan geleng dengan angguk pada waktu yang sama.



Autisme merupakan perkataan yang berasal daripada bahasa Yunani (Greek) iaitu "autos" yang bermaksud sendiri. Justeru itu, kanak-kanak autisme akan menunjukkan gejala "hidup dalam dunianya sendiri".
Kanak-kanak autisme akan mengalami ketidakupayaan dalam perkembangan mental sepanjang hidupnya yang disebabkan oleh otak yang kurang berfungsi. autisme boleh berlaku serentak dengan kecacatan yang lain termasuk kecacatan mental. autisme bukan sejenis penyakit yang berjangkit dan meliputi semu…

Budget trip:Malacca

Image
Here the story of me and my cousin's trip to Malacca.I called it budget trip since we were unemployed.

I start my journey from ktm shah alam to seremban..Atul and Ikah pick me up and we off to Malacca.Malacca's road was small and busy.It might be hard for a first timer to drive there.Especially if you're using waze or google maps,but you'll get better if you get lost during the first day (like me,cause you'll memorize the road the next day)

We arrived at 2pm and had our lunch of the most popular asam pedas ikan pari.Then,we rode Menara Taming Sari,walked along the Malacca River,Stadthuys, and A famosa.The first day was loads with photography and visiting historical sites. Atul brought her camera stand and we were good with taking pictures without the need of help from others.selfie is too mainstream. kuddos!


We stayed at a guest house which cost 60 ringgit per night.We would like to eat at umbai to get a taste of the real ikan bakar.Atul said that Restoran Parame…

Farmasi bergerak

Image
Sebenarnya aku masih dalam awangan lagi ni.Bila baca post lama aku terasa sangat 'dayah...tumbuk muka sekarang.sebab tah ape benda aku nak miserable sangat pasal konvo sebelum ni.Sekali konvo dah selesai.haha.patut dikurniakan darjat pelempang ke muka.

Apepun perkara yang aku paling mengada ingatkan tak nak pergi Mesir bagai telah selesai,gambar dan video (yang tak sangka ada ) pun dah dapat.Syukur Alhamdulillah ade kenangan untuk masa depan.

Jadi,berbalik kepada tajuk di atas..kebelakangan ni aku ada kesedaran untuk bawak satu bekas kecil untuk ubat segera.Terutamanya untuk pergi travel.Dan Alhamdulillah setakat ni dah berapa kali aku lalu imigresen punya kaunter takdelah bunyi tett pastu kena cek badan segala.gelii

pegawai farmasi mood on!

1.panadol

benda yang wajib korang kena bawak,atau nama generic name dia paracetamol.Panadol tu kira nama brand/company yang famous kat Malaysia ni..Ini untuk pening,demam,sakit badan .Sekarang ada jugak company yang dah combinekan panadol den…

Convocation :the moments of truth

Image
Konvo?

Aku tak pernah rasa ianya benda yang istimewa.Bukan tak pernah aku join jadi ajk untuk majlis konvo.Tapi,bagi aku..apalah..naik atas pentas turun tangkap gamba.habis...
Sampailah hari konvo,mak ngah wassap guna fb messenger cakap atuk nak call,umi inbox fb dengan ucapan
'Umi harap kakak akan enjoy hari terindah dalam sejarah'
Baju kemeja ayah sampai dua kali aku gosok untuk pastikan tak berkedut.Ada dua tiga pasang baju yang lain ayah ambik pastu tak jadilah letak atas tilam.Semua tak kena,yang ni kecik,yang tu dah gosok pun berkedut,yang ni corak tak sesuai.
Macam wau.Ini benda besar ni.
Bila sampai ada photographer,ade banner,ade khemah besar,ade jubah,ade budak arab cantik-cantik,ade kawan-kawan datang ucap tahniah,ade message wassap tak henti-henti .
Lutut aku macam crack sekejap.Maybe tak dapat nak tampung apa yang aku rasa.
Rasa apa?
Rasa tulah..haha apa aku mengarut ni
Masa nilah ko boleh nilai mana permata mana kaca.mana kawan yang datang masa ko senang,mana ka…

23 and still living

I remember the last time yun sing to me taylor swift.twenty two.Time flies and now I'm a year older.

I guess celebration is just for girls.I'm almost women......with nothing.

-finish my study,but still an undecided graduation days.no official certificate yet
-total saving of less than 1000 ringgit
-debt to yun 700 ringgit from the previous euro trip
-no skills except my passion in baking
-boyfriend -less

What I'm going to do with my life.How I'm going to be happy 10 years from now.That question pops into my mind.I feel completely...

loss

despite celebrating it with no cakes nor presents.Yun brought me to mamak and nah...the crispy yummy nan garlic.

nothing beats cakes and presents rather than good foods.

Alhamdulillah for everything.And to friends and family whom had wish me.That means a lot.

happy 23rd hidayah.keep on the right track.be happy.love yourself.stay pretty.laugh a lot more in the future.


Troublemaker

Image
I was planning to hangout with Nadia,which were my long lost neighbour .Since I delayed our 'lepak time' for too long.I decided to go with her yesterday.

So,we agreed to go to The Mines

After some begging plans,she managed to use her dad's car .I was the one who should give her direction but google maps just gotta be kidding me.WHYY!!. We already pass the sempadan seremban and we end up at Nilai.We did our U turn and safely arrived at The mines.

We was watching into the storm.The movies was great.So,I guess we were having a good time.

no?

We got lost on the way back home too.We almost got into the end of the World (oh I'm just exaggerating).We follow the direction to Pulau Indah ,just because...it was our only hope.But what we found was "lebuhraya anda tamat'

And we did pass into palm oil plantation and some mountain though.

And not just that...minyak kereta is running out weh!

We found the way to Port Klang and got stuck at Pelabuhan Barat.Those big lorries …

Foods in bandung

Image
Hi
Makanan dekat bandung ni memang meriah.Dekat tepi-tepi jalan tu memang banyak sangat pilihan.Dan semuanya halal sebab majoriti orang muslim.Aku ni jenis kalau terasa sedap kat tekak aku telan je.Mungkin sebab aku pernah duduk negara orang,jadi aku jenis tak kisah pasal makanan.Aku boleh tak makan nasi beberapa hari,aku boleh makan mee je,Dan aku boleh hidup dengan roti,aku suka roti.cuma kalau haiwan yang aku tak biasa makan aku tak makan.macam puyuh,arnab,kerbau,itik.kalau kambing aku makan yang dipanggang.
Apepun..aku nak suruh korang cuba makanan yang aku makan ni.Dekat bandung ni banyak street foods atau dipanggil cemilan.Yang paling popular ialah tahu.Memang sedap.Jom aku bagitau satu-satu.

ini namanya tahu semedang.Aku rasa tahu bantal.semua jenis tahu digoreng dan letak macam-macam perisa.Memang sedap makan panas-panas

nasi bakar.Nasi yang dibalut dalam daun pisang dan dibakar.serve dengan tempe,tahu,sambal dan ayam bakar.memang best.rasa nasi tu macam nasi goreng pun ada.


3 hari di bandung

Image
Assalamualaikum..

Beware post ni akan jadi post yang sangat panjang.tapi,aku yakin korang takkan bosan dengar cerita 3 hari di bandung.atau korang akan menyampah aku ni asyik jalan jeee.tetibe!

Memang benda ni jadi sangat spontan..Liyana call  tanya aku nak pergi bandung tak.ade seat kosong,kalau tak bawak luggage lagi murah.Jadi,aku tanya umi dan semua. Surprisingly semua kata pergilah.Malam tu jugak book tiket,esok transfer duit dekat liyana.boom! lepas raya pergi bandung

Aku suka betul benda yang spontan.buat aku jadi blur-blur dan masuk alam mimpi:3

Flight aku pukul 6 pagi.Jadi,pukul 3 pagi dah bertolak dari rumah liyana dekat subang jaya ke klia2.Klia 2 sangat besar bukan sebarangan airport tambang murah.Siap ada shopping mall semua.Perjalanan dari klia ke bandung dalam dua jam.Yang bestnya naik flight tambang murah,kita tak perlu risau pramugari kejutkan kita untuk makan.mulut dahla busuk2 kena makan.tutup je mata,buka mata da sampai bandung.

Waktu sampai di bandara(airport),be…

Awesome grammar

That is the title of a book

I got from popular today.I had spent my money buying two perfumes at body shop,which cost me 170 ringgit (for me and mom).Yes..then I get down to another level,happens to know victoria secrets has it offers of 120 ringgit for three big bottles of perfumes.plus a free bags.

T.T

so I thought, this bottle will last for one years.I promise one drop a day.( I used to spray it on fly back then when I was at Egypt.It will makes them dizzy and easier for me to step on em..)

Back to the books,I found that it is amusing to improve my grammar.Though I don't have much vocab, I need to improve my writing.too much error.

Support me! maybe I could write in better English

Well,I still forgot to buy mom her padding.I got Arief a wordsearch books because he is glued to games .Spoil kids.

Anyway,Happy Aidilfitri to everyone,don't forget the peoples in Gaza,and victims of MAS airlines tragedy.kosong-kosong ye..much love xo




Jetlag won't ends

How am I supposed to perform my tahajud if I can't sleep at least for an hour at night

This is madness.I had my long nap untill 3pm the next day.and the cyle continues.

I'm thinking of going to pharmacy and buy a bottle of sleeping pills. I swear I am so sleepy right now I have to wait for subuh.My stomach is bloating because I have my sahur without sleeps and I have a pack of eno.just because. Eno is like my energy drinks ,it helps me to ease my bloating-ness.

Literally,I didn't fill up my stomach.I add more burden to it because, if I can't sleep I tend to snacking at night.I had magnum gold last night.yum

and I was caught eating it by yun while stepping on the stairs.

'Kakak what are you doing? ever think about your thought of losing 3 kilos during puasa? and losing your belly fat and drumstick leg?

OH yun.forget it.It's time to enjoy my magnum.

mmm...


Mom habits

I'm not being a disgraceful daughter here,but since I grow older,it seems like I had the position to take care of my mom

Because..she is seriously complaining but won't hear anything I said.It's like switching my past of ignoring her advice,when I was a child. 'masuk telinga kanan,keluar telinga kiri'

My mom is a nurse.A senior nurse whom had works in health community since 30 years.But when it comes to her own health.She ignores

Like when she complain her weight won't lose anymore.I told her , umi you should start a healthy lifestyle.stop caffiene,less oil,drink a lot of water and maintain a good bowel habits.

But what I found is a giant bag full of tins of nescafe (she even hide it so I won't notice), and she loves rendang with lotsa oil.

I would be like..umiii kan kakak dah cakap

My mom had her bunion at her foot.If she didn't take care of it,the bunion would go worse and might need a surgery.

So,I read an article about bunion and it is advisable to…

#MH370 #MH17 Allah is telling us to repent

Firstly,innalillahiwainnailaihirajiun to all the passenger and crew cabin of flight MH17.May Allah give patience to their family and friends.my greatest condolence.Al-fatihah..

I was shock last night to receive such a heartbreaking tragedy.Probably,the worst tragedy happens to our country.I could still recall the sadness we had when MH370 was reported missing the last 5 month.
I was shock as it happens so suddenly, and tragically was shot down ,and blown up by an irresponsible terrorist.


but,Allah sure got something to tell us...

there is twist fate happening in the flight.
1.A husband died in MH17 as he change his seat with his friends,whilst his wife was saved from the MH370 tragedy doing the same thing.

2.A passenger,jokingly upload the photo of the plane before the incident saying 'this is the complete photo of my plane if it will be missing'

and I'm sure there were more to heard from the families of the passenger and crew.

Above all,it happens in this blessing month …

Post holiday syndrome-jetlag- undecided future

Assalamualaikum...

9.7.2014.Aku officially mendarat dekat KLIA dengan selamat.Alhamdulillah.Dah nak dekat seminggu aku duduk Malaysia.Masa mula-mula tu tak teruja sangat nak balik.Cuma teruja nak jumpa family.Tapi bila dah sampai airport Malaysia,aku pulak yang happy dengar suara pak cik masa touchdown KLIA.I'm back Malaysia! for good

Aku ingat lagi ayat pak cik tu 'bukak puasa petang karang beli bazar je..hahaha' sangat Malaysia!

Balik je rumah terus buat rainbow cookies.Ambik kau.haha sebab ade 30 balang order untuk disiapkan.Disebabkan aku memang tak boleh tidur,dari malam sampai lepas subuh aku dan yun mengerjakan kuih lidah kucing.

Aku hilang 3 kilo sepanjang travel.Mane taknya 10 jam puasa.Aku akui memang penat travel lama-lama ni.Kadang-kadang ade satu masa rasa nak duduk dalam bilik satu hari dan rehat.Dahlah aku kena drag luggage dari Mesir(pembetulan...yun angkut beg aku dari london dan 12 hari seterusnya),tapi aku kena bawak balik jugak,sebab lagi satu beg aku …

Nice-Monaco (bahagian akhir)

Image
Phew..

Akhirnya,sampai ke hari terakhir aku dekat France.Alhamdulillah..aku rasa bersyukur sangat dapat jejakkan kaki ke ssemua tempat yang aku pergi.12 hari bukan tempoh yang sekejap.Aku belajar banyak benda.Aku banyak tido juga.heih

Di kesempatan ni,aku nak ucapkan terima kasih banyak2 (Mercibuku) dekat yun sebab berjaya bawak aku jalan-jalan dari London sampai ke Monaco-Monte Carlo.Nanti balik kita kira hutang eh.

Kalau nak concludekan journey ..

Egypt-Istanbul-London-Paris-Toulun-La Garde-Marsielle-Nice-Monaco-Malaysia

Da penat nak cerita penjang.baca caption gambar yolah.






Bye France.I fall in love with you

Marsielle (bahagian 6)

Image
Kalau nak tau,dekat France ni ade satu sistem car pooling.Ada satu site orang akan tawarkan untuk naik kereta dengan dia ke satu tempat.Tapi,kita bayarlah.Lagi murah daripada nak naik train atau kereta sendiri.Jadi,kiteorang naik dengan sorang perempuan France ni.Kebetulan dia kerja dekat Marsielle.
Aku memang salute dengan yun,sebab dalam setahun dia dah boleh handle banyak benda.Bahasa France tu dah jadi mother tounge dia.(yun ko jangan nak kembang kalau ko baca ni eh) Aku ni lima tahun duduk Egypt,setakat bahasa yang mudah tu bolehla aku cakap.Sepanjang perjalanan ke Marsielle(sebut maseh),yun boleh buat jokes dengan perempuan tu.Da cor(ok) itu je bahasa yang aku faham.Aku taktau orang France ni suka tak kalau kita cakap English,jadi aku diam jelah.



Maseh ni adalah Bandar ketiga yang terbesar dekat France,dekat sinilah pelabuhan utama.Adik aku nak bawak naik bot pergi pulau yang ada pantai yang tersembunyi.Nama dia Calanque.Cantik tapi masa ni aku memang mengantuk sebab kiteorang …

Toulun-La Garde (bahagian 5)

Image
Waktu sampai Toulun ni dah malam.Kiteorang bukak puasa roti dan air dan terus pergi rumah sewa.Yun dah boleh drive jadi takde banyak masalah sangat.Tak payah nak kejar train atau bas.
 Pagi tu aku pergi melawat Universiti yun, hantar baju kat dobi dan beli barang untuk masak.Rumah sewa tu siap ade oven,memang gatal je tangan aku nak buat something.Lagipun,barang murah kat situ.7 euro dah dapat banyak benda.Shredded cheese baru 1.19 euro satu packet.

Aku pergi satu kubu dekat tengah La Garde.Dulu ada banyak askar jaga dekat atas kubu ni.Bandar ni kira macam Bandar penjaga seba dia duduk dekat tengah-tengah,antara satu pelabuhan denagn pelabuhan yang lain.

Tada! Quiche,shepard pie,dan pasta.Tiga benda berbeza tapi satu rasa yang sama.lol

Lebih kurang senja,adik aku bawak pergi Mount Farte.Gunung dekat Bandar Toulun.View kat sini memang mashaAllah cantik gila.Cuma nak naik tu aku yang takut sebab jalan dia memang muat-muat satu kereta.Boleh pulak minyak pun nak habis bila naik gunung.Si…