Posts

Showing posts from July, 2014

Awesome grammar

That is the title of a book

I got from popular today.I had spent my money buying two perfumes at body shop,which cost me 170 ringgit (for me and mom).Yes..then I get down to another level,happens to know victoria secrets has it offers of 120 ringgit for three big bottles of perfumes.plus a free bags.

T.T

so I thought, this bottle will last for one years.I promise one drop a day.( I used to spray it on fly back then when I was at Egypt.It will makes them dizzy and easier for me to step on em..)

Back to the books,I found that it is amusing to improve my grammar.Though I don't have much vocab, I need to improve my writing.too much error.

Support me! maybe I could write in better English

Well,I still forgot to buy mom her padding.I got Arief a wordsearch books because he is glued to games .Spoil kids.

Anyway,Happy Aidilfitri to everyone,don't forget the peoples in Gaza,and victims of MAS airlines tragedy.kosong-kosong ye..much love xo




Jetlag won't ends

How am I supposed to perform my tahajud if I can't sleep at least for an hour at night

This is madness.I had my long nap untill 3pm the next day.and the cyle continues.

I'm thinking of going to pharmacy and buy a bottle of sleeping pills. I swear I am so sleepy right now I have to wait for subuh.My stomach is bloating because I have my sahur without sleeps and I have a pack of eno.just because. Eno is like my energy drinks ,it helps me to ease my bloating-ness.

Literally,I didn't fill up my stomach.I add more burden to it because, if I can't sleep I tend to snacking at night.I had magnum gold last night.yum

and I was caught eating it by yun while stepping on the stairs.

'Kakak what are you doing? ever think about your thought of losing 3 kilos during puasa? and losing your belly fat and drumstick leg?

OH yun.forget it.It's time to enjoy my magnum.

mmm...


Mom habits

I'm not being a disgraceful daughter here,but since I grow older,it seems like I had the position to take care of my mom

Because..she is seriously complaining but won't hear anything I said.It's like switching my past of ignoring her advice,when I was a child. 'masuk telinga kanan,keluar telinga kiri'

My mom is a nurse.A senior nurse whom had works in health community since 30 years.But when it comes to her own health.She ignores

Like when she complain her weight won't lose anymore.I told her , umi you should start a healthy lifestyle.stop caffiene,less oil,drink a lot of water and maintain a good bowel habits.

But what I found is a giant bag full of tins of nescafe (she even hide it so I won't notice), and she loves rendang with lotsa oil.

I would be like..umiii kan kakak dah cakap

My mom had her bunion at her foot.If she didn't take care of it,the bunion would go worse and might need a surgery.

So,I read an article about bunion and it is advisable to…

#MH370 #MH17 Allah is telling us to repent

Firstly,innalillahiwainnailaihirajiun to all the passenger and crew cabin of flight MH17.May Allah give patience to their family and friends.my greatest condolence.Al-fatihah..

I was shock last night to receive such a heartbreaking tragedy.Probably,the worst tragedy happens to our country.I could still recall the sadness we had when MH370 was reported missing the last 5 month.
I was shock as it happens so suddenly, and tragically was shot down ,and blown up by an irresponsible terrorist.


but,Allah sure got something to tell us...

there is twist fate happening in the flight.
1.A husband died in MH17 as he change his seat with his friends,whilst his wife was saved from the MH370 tragedy doing the same thing.

2.A passenger,jokingly upload the photo of the plane before the incident saying 'this is the complete photo of my plane if it will be missing'

and I'm sure there were more to heard from the families of the passenger and crew.

Above all,it happens in this blessing month …

Post holiday syndrome-jetlag- undecided future

Assalamualaikum...

9.7.2014.Aku officially mendarat dekat KLIA dengan selamat.Alhamdulillah.Dah nak dekat seminggu aku duduk Malaysia.Masa mula-mula tu tak teruja sangat nak balik.Cuma teruja nak jumpa family.Tapi bila dah sampai airport Malaysia,aku pulak yang happy dengar suara pak cik masa touchdown KLIA.I'm back Malaysia! for good

Aku ingat lagi ayat pak cik tu 'bukak puasa petang karang beli bazar je..hahaha' sangat Malaysia!

Balik je rumah terus buat rainbow cookies.Ambik kau.haha sebab ade 30 balang order untuk disiapkan.Disebabkan aku memang tak boleh tidur,dari malam sampai lepas subuh aku dan yun mengerjakan kuih lidah kucing.

Aku hilang 3 kilo sepanjang travel.Mane taknya 10 jam puasa.Aku akui memang penat travel lama-lama ni.Kadang-kadang ade satu masa rasa nak duduk dalam bilik satu hari dan rehat.Dahlah aku kena drag luggage dari Mesir(pembetulan...yun angkut beg aku dari london dan 12 hari seterusnya),tapi aku kena bawak balik jugak,sebab lagi satu beg aku …

Nice-Monaco (bahagian akhir)

Image
Phew..

Akhirnya,sampai ke hari terakhir aku dekat France.Alhamdulillah..aku rasa bersyukur sangat dapat jejakkan kaki ke ssemua tempat yang aku pergi.12 hari bukan tempoh yang sekejap.Aku belajar banyak benda.Aku banyak tido juga.heih

Di kesempatan ni,aku nak ucapkan terima kasih banyak2 (Mercibuku) dekat yun sebab berjaya bawak aku jalan-jalan dari London sampai ke Monaco-Monte Carlo.Nanti balik kita kira hutang eh.

Kalau nak concludekan journey ..

Egypt-Istanbul-London-Paris-Toulun-La Garde-Marsielle-Nice-Monaco-Malaysia

Da penat nak cerita penjang.baca caption gambar yolah.






Bye France.I fall in love with you

Marsielle (bahagian 6)

Image
Kalau nak tau,dekat France ni ade satu sistem car pooling.Ada satu site orang akan tawarkan untuk naik kereta dengan dia ke satu tempat.Tapi,kita bayarlah.Lagi murah daripada nak naik train atau kereta sendiri.Jadi,kiteorang naik dengan sorang perempuan France ni.Kebetulan dia kerja dekat Marsielle.
Aku memang salute dengan yun,sebab dalam setahun dia dah boleh handle banyak benda.Bahasa France tu dah jadi mother tounge dia.(yun ko jangan nak kembang kalau ko baca ni eh) Aku ni lima tahun duduk Egypt,setakat bahasa yang mudah tu bolehla aku cakap.Sepanjang perjalanan ke Marsielle(sebut maseh),yun boleh buat jokes dengan perempuan tu.Da cor(ok) itu je bahasa yang aku faham.Aku taktau orang France ni suka tak kalau kita cakap English,jadi aku diam jelah.



Maseh ni adalah Bandar ketiga yang terbesar dekat France,dekat sinilah pelabuhan utama.Adik aku nak bawak naik bot pergi pulau yang ada pantai yang tersembunyi.Nama dia Calanque.Cantik tapi masa ni aku memang mengantuk sebab kiteorang …

Toulun-La Garde (bahagian 5)

Image
Waktu sampai Toulun ni dah malam.Kiteorang bukak puasa roti dan air dan terus pergi rumah sewa.Yun dah boleh drive jadi takde banyak masalah sangat.Tak payah nak kejar train atau bas.
 Pagi tu aku pergi melawat Universiti yun, hantar baju kat dobi dan beli barang untuk masak.Rumah sewa tu siap ade oven,memang gatal je tangan aku nak buat something.Lagipun,barang murah kat situ.7 euro dah dapat banyak benda.Shredded cheese baru 1.19 euro satu packet.

Aku pergi satu kubu dekat tengah La Garde.Dulu ada banyak askar jaga dekat atas kubu ni.Bandar ni kira macam Bandar penjaga seba dia duduk dekat tengah-tengah,antara satu pelabuhan denagn pelabuhan yang lain.

Tada! Quiche,shepard pie,dan pasta.Tiga benda berbeza tapi satu rasa yang sama.lol

Lebih kurang senja,adik aku bawak pergi Mount Farte.Gunung dekat Bandar Toulun.View kat sini memang mashaAllah cantik gila.Cuma nak naik tu aku yang takut sebab jalan dia memang muat-muat satu kereta.Boleh pulak minyak pun nak habis bila naik gunung.Si…

Paris (last day)

Image
Hari ketiga,masa untuk beli ole-ole dari Paris.Ade banyak tempat untuk beli souvinier tapi aku pergi dekat Sacre coer .
Lepas beli barang,aku terus pergi balik Eiffel tower untuk kali yang terakhir.Au revoir! Aku dah rindu dah masa aku tulis ni.
Jadi,tamatlah journey aku ke Bandar-bandar besar.Aku dan yun naik train ke Toulun,tempat adik aku belajar.Perjalanan dalam 5 jam.Sepanjang perjalanan ni korang boleh nampak country view of France,tapi  aku pegi tidur sampai Toulun.Aku pantang sikit kenderaan bergerak.Naturally tertidur.







Paris (bahagian 4)

Image
Pagi kedua dekat Paris, sebenarnya tengahhari,aku naik metro untuk pergi La fayatte.Ingatkan nak usha Longchamp untuk umi.Tapi,dah jalan-jalan rasa tak mampu.haha.Jadi kiteorang terus pergi Opera.Dekat Paris ni ada banyak opera yang besar-besar.Salah satunya dekat sini.
Lepastu,aku singgah Hard rock café Paris.Aku sebenarnya tak faham kenapa orang suka sangat pergi Hard rock café,tapi takpe aku pergi sebab nak tengok-tengok.Kata jalan-jalan.

Tempat kedua yang famous dekat Paris ialah Arc de Triumph.Orang France ni suka letak nama orang penting dekat monumen negara dia.Salah satunya ada ditulis dekat dinding Arc de Triumph.Waktu ni aku pergi masa malam,waktu siang aku pergi kelmarin.Sebab kiteorang dah terlepas waktu pukul 11 malam untuk tengok Eiffel glowing.Jadi,aku dan yun pergi sini dulu.


Selama ni aku ingat dekat Namsan Tower,Korea tu tempat orang letak padlock.Rupanya,original idea dia datang daripada Paris.Cis, kena tipu hidup-hidup .Nama tempat ni Pont Des Arts.Katanya dekat s…

Paris (bahagian 3)

Image
Paris (part 3) Dah sampai hari ketiga ni,aku nak tengok Eiffel tower.Perjalanan daripada London ke Paris lama.Dekat tengah-tengah perjalanan bas kena masuk dalam kapal dan kiteorang kena masuk dalam deck sementara kapal tu berlabuh sampai ke tempat nak dituju.Lepastu baru boleh masuk bas balik dan kiteorang sampai Paris pagi.Lebih kurang 10 pagi . Paris hujan…
Saje je nak bagi effect sadis dekat aku.haha.hujan rahmat.Sebab belum pukul 12, kiteorang pergi simpan luggage dekat hotel.Aku tinggal dekat hotel F1 di port de saint Queen.Masa mula-mula sampai Paris.Aku sangat blank.Aku tak tau apa-apa tulisan dan tak faham apa dorang cakap,aku rasa sangat asing lah senang kata.
Hotel F1 ni memang tempat yang selalu yun dengan member dia duduk kalau pergi Paris.Murah dan selesa.Harga lebih kurang 37 euro semalam.untuk 3 orang satu bilik.Toilet dengan shower room dekat luar , sangat selesa.check in pukul 12 tengahhari.

Benda pertama yang aku pergi mestilah EIFFEL TOWER.Cantiknya subhanaAllah.I…

London (bahagian 2)

Image
Hi semua..

Ok jom teruskan lagi perjalanan.Hari kedua aku bangun awal,sebab nak kemas –kemas barang.Roomates aku semua jenis tidur awal kot.Bila balik malam tadi,aku pulak yang kena mendengket dengket naik atas katil.Nak makan sandwich dengan epal pun,orang atas katil gerak-gerak.Jadi,pagi tu aku breakfast macam biasa.Rupanya belum start puasa lagi.heheh Sementara tunggu adik aku siap,aku turun dekat kaunter surf internet kejap.Tiba-tiba ade orang mabuk duduk tepi aku.Tersedu sedu dia tak tau kenapa.Tapi,dia tak kacau pun.Bila adik aku dah siap kiteorang terus gerak ke Oxford Street.
TIME FOR Shopping!
Kebanyakan kedai baru nak start sale.Tapi,Primark memang tengah sale harga durian runtuh.Aku beli dua sneakers bunga-bunga.3 pound satu.Adik aku rembat barang laki.Beli buah tangan untuk ayah dan adik sikit.Family tidak boleh dilupakan, kawan-kawan pun dapat jugak.jangan risau:3 Masa tengah jalan-jalan dekat situ,boleh pulak ade parade.Ingatkan parade untuk awareness against breast can…