Monday, 29 July 2013

ubat selsema

Assalamualaikum..

Soalan basic untuk customer yang tanya pasal nak ubat selsema..

nak beli untuk kanak2 atau dewasa?
ada hidung tersumbat(block nose) atau runny nose?
nak yang mengantuk atau tak mengantuk?

Untuk soalan yang pertama..ubat selsema ada dalam bentuk tablets dan syrup.Biasanya formula syrup guna untuk budak kecil yang tak boleh nak telan tablets.


Basically active ingredient untuk ubat selsema adalah antihistamine.Kalau nak senang ,tengok active ingredient dekat strips/bottle ubat tu sendiri.Haritu ,saya kena cari dalam farmasi 5 jenis brand name ubat selsema untuk block nose (mengantuk dan tak mengantuk) dan 5 jenis brand name untuk runny nose (untuk mengantuk dan tak mengantuk)

Active ingredient untuk runny nose:
# loratadine dengan cetirizine (untuk tak mengantuk)
#dexcholrpheniramine (untuk mengantuk)
Saya bagi satu contoh brand name 'polarax' mengandungi dexchlorpheniramine malaeate.Jadi,ubat ni guna untuk runny nose dan mengantuk.Ada 3 jenis ubat yang brand name dia lain (adezio,cetrizel,stada) tapi,semua ada cetirizine.Jadi,tiga2 boleh guna untuk runny nose dan tidak mengantuk.


Active ingredient untuk block nose mesti ada #pseudoephedrine .
formula untuk block nose biasanya adalah campuran pseuodoephederine dengan ubat lain.Contohnya  brand 'clarinase' ada active ingredient loratadine + pseudoephedrine.Jadi brand ni untuk block nose tak mengantuk.
Campuran pseudoephedrine dengan dexchlorphenaramine atau triprolidine akan menghasilkan ubat yang mengantuk.


Ada jugak ubat selsema yang gabung dua-dua formula runny nose dan block nose.
Oh satu lagi mengenai antihistamine.Ia juga digunakan untuk allergy,kalau customer datang cakap nak ubat untuk allergic pun guna ubat yang sama jugak.Cuma tanya dia nak mengantuk ke tak,jangan tanya untuk block nose atau runny nose pulak.

Sunday, 21 July 2013

training experience:memahami dan bersikap profesional

Assalamualaikum

Kita hold sekejap pasal ubat selsema.Nak share satu benda tipikal sepanjang saya kerja dekat farmasi.

Mungkin kenyataan ini sedikit tidak menyenangkan.Biar kita fikir secara positif dan matang.I won't allow you to laugh at any of my words .sengih pun tak boleh..(kalau tengah sengih sekarang..ZIP..ZIP your mouth.

Ade setengah situasi , customer dekat farmasi rasa benda tu memalukan bagi dia.Jadi kita sebagai orang yang belajar kena faham.Ideologi kita tak sama dengan mereka.Dan mereka mengharapkan kita faham mereka.bukan ketawakan mereka.

mari saya bagi situasi.ni cuma dekat farmasi je..kalau dekat hospital lagila...kan?

#Ade seorang kakak ni masuk.Dia pusing satu farmasi.Saya cakap dengan danesh(kawan sekerja saya)..tolong tengokkan kakak tu nak apa.Dah nak dekat 3 kali dia pusing.Kakak tu diam bila danesh tanya.Jadi, saya pergi dekat dia tanya nak apa?dia tarik tangan saya pergi dekat sudut.Adik...dekat sini ade jual pregnancy test tak? (dalam hati saya dia bawak anak,takkan malu lagi kot nak beli).

respons= saya cakap slow2.ade kak.jom ikut saya.Tapi,tak mustahil dia malu,ade kawan sekerja saya anak dah lima tanya macammana nak guna pregnancy test.

# seorang lelaki ni masuk dia tanya ..adik boleh bagi urine test tak? pastu saya tanya .urine test abang guna untuk apa? Untuk test pregnant tu dik..Ade ke? pastu saya tunjukkan yang customer selalu beli.Dia tanya saya lagi ade tak yang boleh pakai banyak kali? saya diam...bang saya confirmkan kejap.Padahal mane ade pregnancy test yang boleh pakai banyak kali.Lepastu saya tengok kat jari dia ade inai lagi..
baru kawin rupanya..kesian dia nak belikan pregnancy test untuk isteri dia.Tanya macam-macam.Siap nak compare mana yang lagi bagus.

urine test tu pun pregnancy test.kadang-kadang customer malu nak cakap

#Satu hari seorang pak cik ni masuk.Dia senyum je.Saya cakap yes uncle...dia pun tunjuk la strips ubat yang dia selalu guna.Pastu dia terus pusing belakang.Ubat tu Viagra dengan prostacar.Untuk treatment benign prostate hypertrophy.Ubat ni guna untuk kecilkan saiz tempat kemaluan lelaki.Kawan sekerja lain dah tahan gelak macam nak gila merah-merah muka.Saya ambik ubat tu terus letak kat kaunter.Pastu carik uncle tu...uncle you can pay here.(buat muka takde perasaan)

#Dan satu lagi adalah contraceptive pills.Kadang-kadang husband yang datang beli.Nama-nama contraceptive pills ni memang senang nak hafal macam yasmin,yaz,..nama yang sedap2 tu kalau customer sebut memang sah contraceptive pills.Macam -macam perangai.Waktu tu ade seorang lelaki datang.Saya cakap kat dia yes....(dengan maksud boleh saya bantu)...pastu dia cakap kat saya yes....pastu saya cakap lagi kat dia yes....(dengan muka bersungguh-sungguh)...Dia cakap yes lagi.

Korang tau setelah dua kali,baru tersedar rupanya dia nak contraceptive pill nama yaz tu.Waktu tu saya gelak,customer tu pun gelak masing-masing faham lawak takde faedah tu.

#satu lagi situasi workmates saya cerita,customer datang nak beli condom.Pastu dia boleh tanya cara nak pakai macammana.

Orang macamni korang jangan faham.Akak tu cakap dia cakap dekat customer tu.You bukak seluar you sekarang,I tunjuk macammane nak pakai.Ambikk

Jadi tengok...muka saya waktu kerja tu memang muka seposen 24 jam.Sebab takut ade customer yang macamnilah.Our responsibilities is to understand and educate this peoples.see you~



Saturday, 20 July 2013

Ubat untuk demam

Alhamdulillah..luka accident dah kering.Training dekat farmasi saya postpone ke bulan 9.Setelah seminggu kerja dan training dekat farmasi.Saya adalah belajar sikit-sikit.So,sempena saya cuti takde buat pape.Nak share sikit apa yang saya dapat semasa training.

50% patient yang datang dekat farmasi akan cakap saya nak ubat demam.

tapi,tanggungjawab kita sebagai orang yang belajar sains kesihatan untuk caunselling patient.Jadi,kena tanya patient..

nak ubat demam untuk siapa?(sebab kita taktau mungkin dia nak beli untuk anak atau atuk dia)
dah berapa hari demam?
ada rasa sakit badan?
ada rasa batuk,selsema atau sakit tekak?
(atau symtomp yang kita rasa berkaitan dengan demam)

ubat yang saya nak bincang harini ubat demam je.so basic...benda pertama yang pharmacist tanya saya waktu first day kerja.Dose untuk paracetamol berapa? terkial-kial saya membuka BNF(british national formulae),atau lebih dikenali sebagai kamus ubat. 15mg/kg untuk kanak-kanak,0.5-1 g untuk dewasa.maximum dose 4 g.Jadi,boleh ambik 3 kali sehari.

Basically, bila demam kita akan terus bagi panadol kan.yep betul.Panadol adalah brand name bagi paracetamol/acetaminophen.Kalau dekat egypt dorang panggil paramol.Ikut sukahati syarikat yang keluar ubat nak bagi nama apa.Tapi,kandungan tetap sama paracetamol.Untuk kurangkan sakit dan turunkan suhu badan ketika demam.

Selain panadol,ada jugak brand lain seperti dhamol,phamol di Malaysia.Senang cerita  apa saja nama ubat kalau nampak dekat strips ubat tu tulis 500mg paracetamol.Ubat tu memang betul untuk sakit dan demam.Dan kalau kita selalu tengok panadol active fast tu.Dose dia tinggi sikit 650mg untuk kesan yang lebih cepat.Cuma jangan lebih dose 4g sehari.


Kenapa kita tanya patient ada selsema,batuk dan sakit tekak .Sebab ade jenis formula ubat yang dicampur sekali dengan ubat batuk dan selsema.Kadang-kadang ada patient yang datang dan tanya ubat yang sekali untuk demam dan selsema.Jadi,kita kena tahu ubat yang ada dua2 formula tu.Contohnya brand name Decolgen mengandungi 500 mg paracetamol(untuk demam),dan pseudoephedrine dan chlorpheniramine (untuk selsema).

Selain paracetamol,ade juga painkiller yang boleh digunakan untuk kurangkan suhu demam dan tahan sakit.Contohnya seperti Ibuprofen.Tapi,kita elakkan guna painkiller sebab ade kesan sampingan seperti sakit perut adalah biasa.Lagipun,kita memang takkan guna painkiller melainkan betul-betul perlu.Ada patient yang datang dan mintak ubat untuk pening kepala,just in case kalau dia tiba-tiba pening,kita akan bagi ibuprofen dan pada masa yang sama cakap kat dia kalau demam pun boleh makan jugak.

Itu sahaja untuk ubat demam.Kalau ada salah dan keraguan boleh komen dekat post ni.Saya cuma share apa yang saya dapat.Next time kita cakap pasal ubat selsema pulak.Bye~