Posts

Showing posts from July, 2013

ubat selsema

Image
Assalamualaikum..

Soalan basic untuk customer yang tanya pasal nak ubat selsema..

nak beli untuk kanak2 atau dewasa?
ada hidung tersumbat(block nose) atau runny nose?
nak yang mengantuk atau tak mengantuk?

Untuk soalan yang pertama..ubat selsema ada dalam bentuk tablets dan syrup.Biasanya formula syrup guna untuk budak kecil yang tak boleh nak telan tablets.


Basically active ingredient untuk ubat selsema adalah antihistamine.Kalau nak senang ,tengok active ingredient dekat strips/bottle ubat tu sendiri.Haritu ,saya kena cari dalam farmasi 5 jenis brand name ubat selsema untuk block nose (mengantuk dan tak mengantuk) dan 5 jenis brand name untuk runny nose (untuk mengantuk dan tak mengantuk)

Active ingredient untuk runny nose:
# loratadine dengan cetirizine (untuk tak mengantuk)
#dexcholrpheniramine (untuk mengantuk)
Saya bagi satu contoh brand name 'polarax' mengandungi dexchlorpheniramine malaeate.Jadi,ubat ni guna untuk runny nose dan mengantuk.Ada 3 jenis ubat yang brand n…

training experience:memahami dan bersikap profesional

Assalamualaikum

Kita hold sekejap pasal ubat selsema.Nak share satu benda tipikal sepanjang saya kerja dekat farmasi.

Mungkin kenyataan ini sedikit tidak menyenangkan.Biar kita fikir secara positif dan matang.I won't allow you to laugh at any of my words .sengih pun tak boleh..(kalau tengah sengih sekarang..ZIP..ZIP your mouth.

Ade setengah situasi , customer dekat farmasi rasa benda tu memalukan bagi dia.Jadi kita sebagai orang yang belajar kena faham.Ideologi kita tak sama dengan mereka.Dan mereka mengharapkan kita faham mereka.bukan ketawakan mereka.

mari saya bagi situasi.ni cuma dekat farmasi je..kalau dekat hospital lagila...kan?

#Ade seorang kakak ni masuk.Dia pusing satu farmasi.Saya cakap dengan danesh(kawan sekerja saya)..tolong tengokkan kakak tu nak apa.Dah nak dekat 3 kali dia pusing.Kakak tu diam bila danesh tanya.Jadi, saya pergi dekat dia tanya nak apa?dia tarik tangan saya pergi dekat sudut.Adik...dekat sini ade jual pregnancy test tak? (dalam hati saya dia bawak…

Ubat untuk demam

Image
Alhamdulillah..luka accident dah kering.Training dekat farmasi saya postpone ke bulan 9.Setelah seminggu kerja dan training dekat farmasi.Saya adalah belajar sikit-sikit.So,sempena saya cuti takde buat pape.Nak share sikit apa yang saya dapat semasa training.

50% patient yang datang dekat farmasi akan cakap saya nak ubat demam.

tapi,tanggungjawab kita sebagai orang yang belajar sains kesihatan untuk caunselling patient.Jadi,kena tanya patient..

nak ubat demam untuk siapa?(sebab kita taktau mungkin dia nak beli untuk anak atau atuk dia)
dah berapa hari demam?
ada rasa sakit badan?
ada rasa batuk,selsema atau sakit tekak?
(atau symtomp yang kita rasa berkaitan dengan demam)

ubat yang saya nak bincang harini ubat demam je.so basic...benda pertama yang pharmacist tanya saya waktu first day kerja.Dose untuk paracetamol berapa? terkial-kial saya membuka BNF(british national formulae),atau lebih dikenali sebagai kamus ubat. 15mg/kg untuk kanak-kanak,0.5-1 g untuk dewasa.maximum dose 4 g.Jad…