Wednesday, 23 October 2013

End holiday vacation: Malacca

Assalamualaikum...

Aku baru selamat sampai ke mesir dua hari.Jadi ,dengan serta merta tamatlah cuti summer yang super panjang dan relax dan makan.Sebab utama  balik ke sini adalah permohonan untuk sambung Malaysia ditolak.I was very upset.Indeed.Aku berharap dapat buat  practical di hospital Malaysia untuk memudahkan diri masa posting nanti.But,yeah cut the crap.I didn't get the golden chance.So,I'm back to reality.

Disebabkan aku macam sedikit down.My beloved moms ajak pergi bercuti.I was eager to go to beach.Since adik semua lelaki dan ade dua orang kecik lagi.Kiteorang selalu pergi water teampark.Budak2 tu suka air.Tapi,waktu pergi Lost world of tambun haritu aku bosan sebab yun dengan yap dah takde.Terpaksa  naik ride sorang-sorang.Tambahan pulak water ride semua kena naik dua orang,nak naik dengan Affan dia 'acrophobia' pulak.ceh I dah sewa pelampung tau penat je bazir duit....

Dipendekkan cerita kiteorang pergi Melaka.Pantai Tanjung Kling.

Menginap dekat Shah Village Resort.Sangat kampung..sangat banyak nyamuk..tapi pemandangan subhanaAllah memang cantik.Waktu datang tu air pantai naik.Jadi ingatkan tak dapat berlarian di tepi pantai.Tapi,esok pagi macam magic...air surut.Jadi sempatlah buat aksi lompat.Serius ni first time buat.Yap macam what the fish kau kakak nak lompat bagai.Sekali bila kakak dia tangkap satu shot cantik ,dia pulak yang excited.Oh lelaki..bajet tak nak gambar lompat kengkonon.haha






Lepastu kiteorang pergi jonker street.Jalan-jalan.Next stop, bandar hilir sebab nak beli souvenir untuk lecturer dengan kawan-kawan arab.Jonker street  best untuk shopping.Tapi,penuh kedai cina.Ade macam nak kena asthma sambil shopping .Tak lame pun dekat situ, sekejap je sebab arif buat hal.Dan mak pun tak boleh jalan banyak sangat ,kaki dia sakit kesian umi.:((



Makanan dekat melaka happening.Semua makanan sedap dan tak susah cari makanan.Yang pasti.. murah.ABC diaaaa pergh.Terliur bila ingat balik.Malam kedua tu ingat nak makan steamboat melayu yang dorang jual dekat van tepi pantai.Tapi,hujan...takde rezeki.

Apepun,percutian ni memang berbaloi dan menyeronokkan.Thank you umi sanggup menunaikan harapan nak pergi pantai dan ayah yang drive tanpa henti pergi balik, sambil kami sedap buat air liur basi dekat belakang.Balik je melaka esok terus flight ke mesir.

I will not give up, walaupun dah tertinggal kelas 4 minggu lebih.Tambah lagi fakulti tak nak bagi kelas asing semester ni,lecture dalam bahasa arab.SAD.First day dekat Egypt aku dah start unpack,lap habuk,pergi kelas,beli kabel internet,pergi jamba juice,pergi pen n paper,hantar comforter dekat dobi,beli topup internet.lepas satu hari duduk mesir,maybe Egypt ni takdelah teruk mane.Balik tak rasa ape.Sekali bangun tidur sengal satu badan.For sure..I got my life back,I will strive to finish the things that I started four years ago.Egypt is not that bad,at least...for a year more.I want "me" to realize that I'd made a good choice and I need to proved it to myself.In fact,I won't regret anything later.till then:)



Monday, 7 October 2013

Gravity

Assalamualaikum..

Semalam first time dalam sejarah pening kepala dalam panggung wayang.Tengok cerita Gravity dengan yap.Space tu berpusing-pusing sampai sakit mata.Saya tutup kejap mata.Maybe terlampau penat tengok space.Tapi,lepas bukak rasa macam nak muntah popcorn pun ade.

Anyway,it's a good story.Tapi bila ingat balik memang tak nak tengok dah.Memikirkannya je dah buat pening kepala.Cerita dari awal ke akhir tentang mission diaorang dekat space.

Dr Ryan stone ni adalah seorang doktor biasa.Tapi anak dia mati.Suami dia tak sure.Tapi,kiranya dia ni memang lifeless la.So,dia decide unutk join mission  ni.

Antara quotes yang paling saya suka..

What do I do? What do I do?

Tiba2 masa tengah buat mission tu.Ade serpihan kapal angkasa lain pecah dan termasuk dalam latitude diaorang.So,automatically diaorang kena berhentikan mission .Sut angkasa lepas ni macam ade satu tali yang attachkan seorang angkasawan dengan angkasawan lain so dorang tak terbang tempat lain.Tiba2 tali tu putus.So,Dr Ryan tu berpusing-pusing dekat space  sambil menjerit what do I do? What do I do?

Yang kedua: O2 level...10% do you record?

bayangkan dalam keadaan yang panic,berpusing pusing,gelap,takde siapa2..kena consume oxygen dengan berjimat cermat

The moral of the story is kita kena teruskan hidup jugak walaupun ujian yang kita tengah lalui tu macam immpossible je nak diteruskan.Akhirnya ,Dr ryan tu sorang je yang hidup.Walaupun dia hampir putus asa dan nak tutup oxygen tank terus ,sebab ingatkan spaceship tu tak boleh gerak lagi.

 kita kena belajar to let go benda negatif dalam hidup kita.Jangan terlalu ikutkan perasaan.

Satu benda yang kita lupa nak besyukur ialah nikmat gravity.Kalaulah hidup kita ni melayang sepanjang masa susah nak buat kerja.Bayangkan nak menangis pun air mata terbang-terbang pastu kering.dan kita kena grab something untuk pergi ke tempat yang nak dituju.kalau tak kita melayang tempat lain.Ini bukan berenang.Ini melayang.If you get what I mean.



Wednesday, 2 October 2013

circuit training and more

What is Circuit Training?

Circuit training is a fast-paced class in which you do one exercise for 30 seconds to 5 minutes and then move on to another exercise. It’s like a game of musical chairs: Everyone begins at a station (that is, a place where an exercise is done), and when the instructor yells “Time!” everyone moves to the next free station. Some classes alternate an aerobic activity (like stepping or stationary cycling) with a muscle-strengthening activity (like using weight machines). Others focus exclusively on muscle toning or aerobic exercise.
Consider the following if you are interested in taking a circuit training class:
  • What circuit training does for you: Increases your strength and aerobic fitness and burns lots of calories. However, you don’t get the same level of conditioning as you would from doing your aerobics and strength training separately. If you take circuit classes, aim to get in an additional 20 minutes of straight aerobic exercise at least three days a week.
  • The exhaustion factor: Moderate. Circuit training tends to be intense, but it’s completely adaptable to the individual. Beginners use less weight and perform simpler moves than more-experienced exercisers, but everyone gets a good workout.
  • The coordination factor: Low. Nothing to worry about.
  • Who digs circuit training: Anyone looking for a good sweat to shake out of a training plateau. Circuit classes also are popular among busy people who want to combine a strength and aerobic routine in one workout. Anyone who wants a really fun and fast-paced workout will like circuit classes.
  • Signs of a sharp instructor: Good instructors are aware of each class member’s level and modify the moves accordingly. Even though you’re moving quickly from station to station, the instructor still needs to focus on proper technique. Look for no more than a one-minute rest between stations. Expect a heart-rate check 12 to 20 minutes into the main workout.
  • Tips for first-timers: Pay attention to how you feel. Many people are surprised by how challenging circuit work can be.






     if you don't know how to do,for example lunges or squat in the right way.check on youtube..type lunge and click! Don't do it the wrong way or you might sprain your muscle.
    And another tips for legs


    and for core,untuk kempiskan perut..try this



    for foods intake

    google you daily needs of calories,google BMR..and your BMI..and also your fat percentage.It is not compulsory to write your own foods diary.Just randomly calculate your daily calories per day.Here's a good site


    Measure your own body..
    For girls,you need to measure hips,forearm,butt,stomach,breast,wrist...and weigh your body.Take measurement once a week or once per two weeks.

    For some tips..





    #all pictures credit to kevin zahri facebook.

    And last but not least






Monday, 16 September 2013

my practical attachment is over!

Assalamualaikum....

I'm FREEEEEEE

I had endure so much during my practical attachments as well as doing my part time there.Working for 12 hours a day is no jokes.I can't barely opened my eyes when it goes to days four.Imagine that you had to serve customer while you are mentally exhausted and plus you had less knowledge about drugs and so...

Customer keeps coming in like crazy.sometimes there were questions like

can you get me a cholesterol medication with the highest price?
can you suggest me a supplement for my granny?
what did cell placenta did to our body?
what is the difference between fish oil and omega oil?
I buy darah tinggi drugs before names ***** ,white ,round,like that...search for me

and a lot more..My brains sometimes do works fast,but most of time I'm getting blurred and my pharmacist came to save me.Or should I said I run through the counter asking for someone helps regarding the customer needs.

I'm glad that it is over.I am mentally exhausted.But it sure give me a lot of experience.Plus I got my salary one day ealier.yippe.

Treats anyone?

Thank you Mr.Lee (my boss), Miss Chan and Miss Bharvin (the pharmacist there)
and dinesh,kak bhava,wei wei,siti,mariam,mira,ruby,venoth,jeevita,anton and om.I'm glad that I meet you all.

Monday, 26 August 2013

babysitter advice needed

To anyone who cares...

Being together with my two little brothers created a chaos to my daily life.Unlike Amirul and Ashraf.Affan and Arief can't get along well.It's actually Affan whom always bullied Arief. But,sometimes this little kid is quite annoying to his big brothers.

And I'm stuck here to resolve the fight.

Sometimes the fight makes no sense.Like who will be the first to go to kitchen.Who will be the first to eat.Small things makes a big fight,cries and more.That time my voice could raise higher till both of them cries at me.

Arief is living with my auntie at our 'kampung' and will be back for a month in a year.Yet,they still fight like there is no tomorrow.I really worried about their relationship.Just look at the pictures below.Once I ask them to have a pictures together.See Affan unwilling to take pictures with Arief.And Arief with his own world happy to take pictures with Affan.




Sincerely ,
The worried sister

Saturday, 24 August 2013

wedding call

Assalamualaikum...

I think that this might be the time when all your friends didn't just gossiping about those handsome guys or attracting ladies.Things are getting serious now,as we all believe that we were being matured.And being able to have the responsibilities to be wife and husband.

So yeah,,today is the first call of my high school friend's wedding..nasuha. It seems like everyone was excited to join the first wedding in our batch.So do I.It's good that I had iffah and fatin,willing to pick me up from home and we off to gombak.It was confusing and the GPS is gila ,we end up getting lost at KL.gosh !

But,alhamdulillah we found the way there and arrived at 2.30pm.Oh yea.. I forgot to tell that we went to aeon big to buy some presents.Our first presents to friends.keke...it's awkward...seriously.I was juggling with the wrapper and the big box at the back seat inside the car along the way there.

so here is my partner in crime to the wedding.

 I managed to meet my old friends 'sharks'...jerung? .Her name is noor syaqueilla..but we called her syaq.I was the one who tease her with jerung.Like hey jerung nak makan aku lah;p

And the ladies...I was almost crying meeting each of them.They were different..but yes..we grown up.After 5 years....Maybe we could reunite after another 5 years.When everyone got kids and hubby.O.O



Wednesday, 21 August 2013

I'm feelin twenty two


It feels like a perfect night to dress up like hipsters
And make fun of our exes, uh uh uh uh
It feels like a perfect night for breakfast at midnight
To fall in love with strangers uh uh uh uh
Yeaaaah
We're happy free confused and lonely at the same time
It's miserable and magical oh yeah
Tonight's the night when we forget about the deadlines, it's time uh uh

I don't know about you but im feeling 22
Everything will be alright if you keep me next to you
You don't know about me but I bet you want to
Everything will be alright if we just keep dancing like we're 22, 22

It seems like one of those nights
This place is too crowded too many cool kids
It seems like one of those nights
We ditch the whole scene and end up dreaming instead of sleeping
Yeaaaah
We're happy free confused and lonely in the best way
It's miserable and magical oh yeah
Tonight's the night when we forget about the heartbreaks, it's time uh uh

I don't know about you but im feeling 22
Everything will be alright if you keep me next to you
You don't know about me but I bet you want to
Everything will be alright if we just keep dancing like we're 22, 22

I don't know about you, 22, 22

It feels like one of those nights
We ditch the whole scene
It feels like one of those nights
We won't be sleeping
It feels like one of those nights
You look like bad news I gotta have you, I gotta have you

I don't know about you but im feeling 22
Everything will be alright if you keep me next to you
You don't know about me but I bet you want to
Everything will be alright if we just keep dancing like we're 22, 22

Dancing like 22, yeah, 22, yeah yeah

It feels like one of those nights
We ditch the whole scene
It feels like one of those nights
We won't be sleeping
It feels like one of those nights
You look like bad news I gotta have you, I gotta have you

p/s:my first raya with make up on. I look like mom..:D


despite all the situation that happens now,I believe Allah know best. happy birthday to me.happy 22


xoxo 

Monday, 29 July 2013

ubat selsema

Assalamualaikum..

Soalan basic untuk customer yang tanya pasal nak ubat selsema..

nak beli untuk kanak2 atau dewasa?
ada hidung tersumbat(block nose) atau runny nose?
nak yang mengantuk atau tak mengantuk?

Untuk soalan yang pertama..ubat selsema ada dalam bentuk tablets dan syrup.Biasanya formula syrup guna untuk budak kecil yang tak boleh nak telan tablets.


Basically active ingredient untuk ubat selsema adalah antihistamine.Kalau nak senang ,tengok active ingredient dekat strips/bottle ubat tu sendiri.Haritu ,saya kena cari dalam farmasi 5 jenis brand name ubat selsema untuk block nose (mengantuk dan tak mengantuk) dan 5 jenis brand name untuk runny nose (untuk mengantuk dan tak mengantuk)

Active ingredient untuk runny nose:
# loratadine dengan cetirizine (untuk tak mengantuk)
#dexcholrpheniramine (untuk mengantuk)
Saya bagi satu contoh brand name 'polarax' mengandungi dexchlorpheniramine malaeate.Jadi,ubat ni guna untuk runny nose dan mengantuk.Ada 3 jenis ubat yang brand name dia lain (adezio,cetrizel,stada) tapi,semua ada cetirizine.Jadi,tiga2 boleh guna untuk runny nose dan tidak mengantuk.


Active ingredient untuk block nose mesti ada #pseudoephedrine .
formula untuk block nose biasanya adalah campuran pseuodoephederine dengan ubat lain.Contohnya  brand 'clarinase' ada active ingredient loratadine + pseudoephedrine.Jadi brand ni untuk block nose tak mengantuk.
Campuran pseudoephedrine dengan dexchlorphenaramine atau triprolidine akan menghasilkan ubat yang mengantuk.


Ada jugak ubat selsema yang gabung dua-dua formula runny nose dan block nose.
Oh satu lagi mengenai antihistamine.Ia juga digunakan untuk allergy,kalau customer datang cakap nak ubat untuk allergic pun guna ubat yang sama jugak.Cuma tanya dia nak mengantuk ke tak,jangan tanya untuk block nose atau runny nose pulak.

Sunday, 21 July 2013

training experience:memahami dan bersikap profesional

Assalamualaikum

Kita hold sekejap pasal ubat selsema.Nak share satu benda tipikal sepanjang saya kerja dekat farmasi.

Mungkin kenyataan ini sedikit tidak menyenangkan.Biar kita fikir secara positif dan matang.I won't allow you to laugh at any of my words .sengih pun tak boleh..(kalau tengah sengih sekarang..ZIP..ZIP your mouth.

Ade setengah situasi , customer dekat farmasi rasa benda tu memalukan bagi dia.Jadi kita sebagai orang yang belajar kena faham.Ideologi kita tak sama dengan mereka.Dan mereka mengharapkan kita faham mereka.bukan ketawakan mereka.

mari saya bagi situasi.ni cuma dekat farmasi je..kalau dekat hospital lagila...kan?

#Ade seorang kakak ni masuk.Dia pusing satu farmasi.Saya cakap dengan danesh(kawan sekerja saya)..tolong tengokkan kakak tu nak apa.Dah nak dekat 3 kali dia pusing.Kakak tu diam bila danesh tanya.Jadi, saya pergi dekat dia tanya nak apa?dia tarik tangan saya pergi dekat sudut.Adik...dekat sini ade jual pregnancy test tak? (dalam hati saya dia bawak anak,takkan malu lagi kot nak beli).

respons= saya cakap slow2.ade kak.jom ikut saya.Tapi,tak mustahil dia malu,ade kawan sekerja saya anak dah lima tanya macammana nak guna pregnancy test.

# seorang lelaki ni masuk dia tanya ..adik boleh bagi urine test tak? pastu saya tanya .urine test abang guna untuk apa? Untuk test pregnant tu dik..Ade ke? pastu saya tunjukkan yang customer selalu beli.Dia tanya saya lagi ade tak yang boleh pakai banyak kali? saya diam...bang saya confirmkan kejap.Padahal mane ade pregnancy test yang boleh pakai banyak kali.Lepastu saya tengok kat jari dia ade inai lagi..
baru kawin rupanya..kesian dia nak belikan pregnancy test untuk isteri dia.Tanya macam-macam.Siap nak compare mana yang lagi bagus.

urine test tu pun pregnancy test.kadang-kadang customer malu nak cakap

#Satu hari seorang pak cik ni masuk.Dia senyum je.Saya cakap yes uncle...dia pun tunjuk la strips ubat yang dia selalu guna.Pastu dia terus pusing belakang.Ubat tu Viagra dengan prostacar.Untuk treatment benign prostate hypertrophy.Ubat ni guna untuk kecilkan saiz tempat kemaluan lelaki.Kawan sekerja lain dah tahan gelak macam nak gila merah-merah muka.Saya ambik ubat tu terus letak kat kaunter.Pastu carik uncle tu...uncle you can pay here.(buat muka takde perasaan)

#Dan satu lagi adalah contraceptive pills.Kadang-kadang husband yang datang beli.Nama-nama contraceptive pills ni memang senang nak hafal macam yasmin,yaz,..nama yang sedap2 tu kalau customer sebut memang sah contraceptive pills.Macam -macam perangai.Waktu tu ade seorang lelaki datang.Saya cakap kat dia yes....(dengan maksud boleh saya bantu)...pastu dia cakap kat saya yes....pastu saya cakap lagi kat dia yes....(dengan muka bersungguh-sungguh)...Dia cakap yes lagi.

Korang tau setelah dua kali,baru tersedar rupanya dia nak contraceptive pill nama yaz tu.Waktu tu saya gelak,customer tu pun gelak masing-masing faham lawak takde faedah tu.

#satu lagi situasi workmates saya cerita,customer datang nak beli condom.Pastu dia boleh tanya cara nak pakai macammana.

Orang macamni korang jangan faham.Akak tu cakap dia cakap dekat customer tu.You bukak seluar you sekarang,I tunjuk macammane nak pakai.Ambikk

Jadi tengok...muka saya waktu kerja tu memang muka seposen 24 jam.Sebab takut ade customer yang macamnilah.Our responsibilities is to understand and educate this peoples.see you~



Saturday, 20 July 2013

Ubat untuk demam

Alhamdulillah..luka accident dah kering.Training dekat farmasi saya postpone ke bulan 9.Setelah seminggu kerja dan training dekat farmasi.Saya adalah belajar sikit-sikit.So,sempena saya cuti takde buat pape.Nak share sikit apa yang saya dapat semasa training.

50% patient yang datang dekat farmasi akan cakap saya nak ubat demam.

tapi,tanggungjawab kita sebagai orang yang belajar sains kesihatan untuk caunselling patient.Jadi,kena tanya patient..

nak ubat demam untuk siapa?(sebab kita taktau mungkin dia nak beli untuk anak atau atuk dia)
dah berapa hari demam?
ada rasa sakit badan?
ada rasa batuk,selsema atau sakit tekak?
(atau symtomp yang kita rasa berkaitan dengan demam)

ubat yang saya nak bincang harini ubat demam je.so basic...benda pertama yang pharmacist tanya saya waktu first day kerja.Dose untuk paracetamol berapa? terkial-kial saya membuka BNF(british national formulae),atau lebih dikenali sebagai kamus ubat. 15mg/kg untuk kanak-kanak,0.5-1 g untuk dewasa.maximum dose 4 g.Jadi,boleh ambik 3 kali sehari.

Basically, bila demam kita akan terus bagi panadol kan.yep betul.Panadol adalah brand name bagi paracetamol/acetaminophen.Kalau dekat egypt dorang panggil paramol.Ikut sukahati syarikat yang keluar ubat nak bagi nama apa.Tapi,kandungan tetap sama paracetamol.Untuk kurangkan sakit dan turunkan suhu badan ketika demam.

Selain panadol,ada jugak brand lain seperti dhamol,phamol di Malaysia.Senang cerita  apa saja nama ubat kalau nampak dekat strips ubat tu tulis 500mg paracetamol.Ubat tu memang betul untuk sakit dan demam.Dan kalau kita selalu tengok panadol active fast tu.Dose dia tinggi sikit 650mg untuk kesan yang lebih cepat.Cuma jangan lebih dose 4g sehari.


Kenapa kita tanya patient ada selsema,batuk dan sakit tekak .Sebab ade jenis formula ubat yang dicampur sekali dengan ubat batuk dan selsema.Kadang-kadang ada patient yang datang dan tanya ubat yang sekali untuk demam dan selsema.Jadi,kita kena tahu ubat yang ada dua2 formula tu.Contohnya brand name Decolgen mengandungi 500 mg paracetamol(untuk demam),dan pseudoephedrine dan chlorpheniramine (untuk selsema).

Selain paracetamol,ade juga painkiller yang boleh digunakan untuk kurangkan suhu demam dan tahan sakit.Contohnya seperti Ibuprofen.Tapi,kita elakkan guna painkiller sebab ade kesan sampingan seperti sakit perut adalah biasa.Lagipun,kita memang takkan guna painkiller melainkan betul-betul perlu.Ada patient yang datang dan mintak ubat untuk pening kepala,just in case kalau dia tiba-tiba pening,kita akan bagi ibuprofen dan pada masa yang sama cakap kat dia kalau demam pun boleh makan jugak.

Itu sahaja untuk ubat demam.Kalau ada salah dan keraguan boleh komen dekat post ni.Saya cuma share apa yang saya dapat.Next time kita cakap pasal ubat selsema pulak.Bye~

Friday, 28 June 2013

Dubu-Dubu

Assalamualaikum...

Pertama anda harus tahu saya sangat obses dengan makanan yang banyakkkk sayur,tofu,sup dan yang nampak sihat.Berkongsi minat yang sama dengan housemate sendiri.Kami berdua menyimpan cita-cita untuk menikmati makanan korea di midvalley.Taktau la berapa banyak kali kiteorang refresh page dubu-dubu restaurant dekat FB.haha.

Dan akhirnya impian tersebut menjadi kenyataan harini:)

Bagi yang tak tahu dubu-dubu adalah makanan korea dari seoul.Anda boleh merasai sendiri rasa dan feel makan makanan korea beserta side dish yang terkenal seperti kimchi,radish,taugeh,dan sup seaweed.Tapi,setelah mencuba sendiri tadi,kiteorg berdua sepakat mengatakan dorang dah ubahsuai sikit rasa supaya kena dengan  lidah orang kita.Jadi,tak yah risaula kalau siapa yang susah nak cuba makanan yang baru.Puas hati dan murah.


 yang ni saya punya..spicy tobbokki (rice cake) .Rasa dia macam yong tau fuu sikit.Dah cakap tadi..dia modify sikit rasa,Yang penting dapat rasa rice cake ..price:14.50 ala carte 15.90 set

 ni diyana punya bulgogi chicken..yang ni serius berbaloi,set for two dengan gambar dekat bawah.Ayam dia banyak ,dengan side dish dan nasi. price for set for two rm10.90 satu set.barley tea add on set :rm 2.00

soondubu jigaae,brooth tofu and eggs, side dishes,and rice. price utk set for two rm 10.90

dubu-dubu ni ada banyak cawangan tapi kiteorg pergi dekat midvalley.Level bawah sekali.Oh lupa nak bagitau ade charge servis dengan tax 6 ringgit. Order yang set for two.let's dubu-dubu:D


Sunday, 9 June 2013

Bersenam dalam rumah

Assalamualaikum..

hai hai ape khabar?

Sekejap je masa berlalu.saya baru habis written dan oral paper ke lima.Tinggal 3 lagi paper .Kawan-kawan pun dah nak dekat final written dan ade yang dah habis pun exam.Maksudnya semua orang dah nak balik.Dah nak berkampung dekat rumah masing-masing.menggemukkan diri...

Sedihnya dah habis pergi gym.Dulu dekat treadmill dan cycling tulah tempat melepaskan segala dendam.Apa semua benda tak kena haritu lepas dekat situ.Balik dari kelas stress-stress terus bantai bersenam.Suci muka dengan peluh-peluh sihat.Dan alatan-alatan gym tulah tempat bermanja tiap2 hari.Dok angkat tarik tiap-tiap hari.tsk tsk.amboi melampau emo

Ah sudah..
Point dekat sini cuma nak berkongsi cara untuk bersenam indoors.Memang pilihan gadis-gadis zaman kini yang malas nak keluar.Lagi-lagi kalau sampai tempat nak jog je ramai pulak lelaki.hadeh..memang aku lari sopan kepit-kepit bawak towel 24 jam nak lap peluh. kan?

ye saya faham benar perasaan itu.

1.AEROBIC...bunyi macam boring .Senang je.kalau nak bagi best tutup sound aerobik yang original tu.Pastu bukak music yang korang suka.Kajian menunjukkan lagu  dapat membantu meningkatkan keseronokan untuk bersenam.Sambil beraerobik sambil menyanyi 1 jam dah burn 380 kalori unruk general aerobik.wau lumayan...tak payahla nak dengar and one and two and three and four...again..and again...kalau 3 kali seminggu buat memang boring campur annoying.

2.DANCEROBIC..yang ni menarik.Saya baru berjinak dengan benda ni.Tak perlu video aerobik.Korang cuma ambik satu lagu.Lepastu korang masukkan step aerobik dan ulang dalam 8 step ikut rentak lagu.Serius best.kalau buat ramai-ramai boleh jadi high school musical dah.Buatla koreografi macammane pun tapi ulang 8 kali,lepastu step lain pulak 8 kali...dan seterusnya.Dah siap satu lagu ambik lagu lain pulak.Dah boring lagu tu tukar lagu lain pulak.tak bosan lah begitu nanti.

3.YOGA...senaman ni untuk merehatkan badan.Saya sangat suka senaman regangan ni.Pasang lagu-lagu balad dan kawal pernafasan anda.yang ni kenalah tengok dekat youtube ade banyak.Ambik yang untuk beginner je. relax and chill.

4.STEP AEROBIC.yang ni saya baru try masa dua hari sebelum habis gym.Penat dan seronok.Step aerobic boleh membakar 500 kalori lemak!


-Tambahan alatan lain seperti dumbell dan bola gym.Kalau jogging nak kena ada kasut sukan,sweater,ah rimas.Sekarang pakai pijama pun boleh bersenam.mudah tak? janganlah keliru.Disini saya cuma memberikan alternatif lain untuk bersenam bagi manusia yang cintakan rumah.rumah itu dunia aku...itu sahaja.selamat cuba untuk bersenam.

Setiap kali selepas habis exam.saya ada tabiat rewardkan diri  dengan benda yang dapat menggembirakan hati.tapi terbeli 2 minggu sebelum habis exam pulak.haha camane..hi dumbell pink.haritu saya nampak awak kat kedai.dua malam tidur tak lena.loll bye~





Tuesday, 28 May 2013

I support you 200 %

Assalamualaikum..

I'm taking a short break from memorizing all the medicinal chemistry subject for tomorrow.

alright..forget about the intro.I would like to congratulate my second brother for being able to enter university  this week. wohoooo!! a big applause to you yap!<3 p="">
Though i know you really want the architecture course so much.But you were still be able to endure and accept what best for you.Allah knows best.You keep telling that on your twitter and facebook.I honestly feel envy of you brother.

1.Because you always learn from my mistakes.

2.You always had a great opportunities to every place that you go.You got a lot of friends.You were easily blend with peoples.And peoples love you.

3.You had never be a burden to our family.You did all things by yourself .Your vision in life was like go with the flow.but,it was a good flow indeed. inshaAllah...you'll had a brighter future.berkat doa semua orang.

4.You really had the soft heart for a man.I remembered that you are the only brother who will cry with me in a difficult situation.and you watch my favorite reality show with me.You was a great company for the last winter holiday.Though you had a part time work.kerja macam buruh. Tapi masih layan kakak kemas rumah dan tengok cerita sampai malam-malam.

Though there were nobody except ayah ,who will send you to your university.I send my heart here from Egypt to you.May you always be a great and hardworking young man.I will always keep my eyes on you brother.I will miss you this summer and the upcoming ramadhan.


welcome to the university life.I wish you all the best.
SARANGHAEYOO <3 p="">




Wednesday, 1 May 2013

balteem pharmily outing

Assalamualaikum bloggers!

Harap anda sihat..sebab internet line ni semakin hari semakin teruk.Event ni dah seminggu berlalu.Nak cerita pun macam kurang feel.heheh.Apepun.Esok dah mula cuti easter day seminngu campur rabu,khamis,jumaat dah sepoloh hari.sebelum line internet mati, saya nak cerita pasal family outing kami haritu.^^

Kami bertolak pagi pukul 5.30am.Btw,saya telah ditugaskan buat breakfast.sandwich telur dan satu lagi saya buat breakfast yang umi suka buat kat rumah.daging ayam+hotdog+carrot..simmer with onion and seasoning...and wallah.alhamdulillah tade sape2 yang sakit perut atau termuntah dalam bas makan breakfast yang saya buat.oh dan extra banana cake.Taktau la macammana cake tu boleh jadi super soft.ke ataupun memang semua orang tengah lapar time tu....kami naik coaster dan sampai ke balteem dalam pukul 8 pagi.

OMG!! it's beach time everybody! taktau la semenjak dua menjak ni taste ni dah menua mengidam nak jalan-jalan dekat pantai..tengok ombak rindu?(eh tu acam nama filem?)

Aktiviti kami adalah pengisian daripada k.farhana..(tentang politik pun ade) dan naeem tentang perjalanan umrah(time ni mengantuknya mashaAllah sebab baru lepas makan).Games terbahagi dua fizikal dan mental.dan bbq ayam(ni budak lelaki yang buat,kiteorg kipas2 asap bila ayam nak dekat masak je.hahahaha)
dan last sekali tukar-tukar hadiah.

Di kesempatan ini nak ucapkan terima kasih sekali lagi kepada ajk yang telah bertungkus lumus.orang kuat ketua batch luqman dan program planner muna .kepada orang yang sponsor coaster pergi balik,sponsor makanan,sponsor air 3 karton,dan kepada semua yang sanggup datang walaupun kita semua buzy dan sangat penat sebab sekarang kelas pack yang amat dari pagi ke lewat petang.

teaser

20 + 2=22



beach painting for my bro...yun at france.

nadia ... goreng gitar sementara budak laki takde..

budak lelaki alim dan warak..keh2

my junior doing their gwiyomi pose..#trending

guitar buddies..me and nadia

weirdo pose..4th year buddies

hadiah tukar-tukar hadiah..jam dinding angry bird:D 1000X like