Tuesday, 25 February 2014

Trip ke Alexandria

Cuti aku lama.Mula-mula takde.Lepastu attachment kena tunda seminggu untuk group 4 saja.Lepas buat hospital attachment seminggu,tunda lagi dan ada dua minggu cuti,lepas tu dua hari sebelum nak mula semester baru dapat lagi dua minggu cuti.Benda ni kat Igip je boleh jadi.Impossibru negara lain boleh buat.

Jadi,dalam banyak-banyak hari cuti tu.ade dua hari aku ikut trip ke alexandria.Silakan gelak untuk senior macam aku ni.Sebab Alexandria tu 3 jam je dari mansoura.Aku selalu pergi pun sebab nak teman kawan shopping dekat carefour dan balik mansoura balik.nak dijadikan cerita.Aku pun pegi mengikut rombongan.Rombongan weh tak tipu sebab dua bas.kalau dekat sini panggil coaster atau standard bas mini malaysia.

Tempat pertama rombongan ni menuju ke library alexandria.Perpustakaan dia sangatlah besar,mewah dan cantik.Kalau aku duduk sini rasa nak pergi tiap-tiap hari kalau ade orang sudi bayar tambang teksi.kihkih



Kedua,pergi kubu salahuddin.Kubu salahuddin ni ade banyak.Ade salah satunya aku pernah pergi dekat kaherah.Masa ni diingatkan balik Tentera salahuddin ni adalah sebaik-baik tentera,dan salahuddin itu sendiri adalah sebaik-baik ketua.Masa jalan dekat dalam kubu,pijak batu-batu besar tu tak terpikir dekat situ dulu ade tentera-tentera tengah berkawal.peh..fenomena!




Kiteorang pergi montazah dengan ma'mora.Aku tak pasti yang mana satu ade istana Raja Farouk.Tapi,dua-dua tempat ni memang dekat antara satu sama lain.Tempat dia cantik.Mana taknya,raja ni lah yang mengeksploitasi rakyat mesir satu masa dulu.Dan dekat tepi istana dia siap ade rumah gundik yang lawa dekat tepi pantai.




Tempat terakhir ialah colloseum.Katanya colloseum ni baru dijumpai.Sebab ada orang nak buat projek.Gali punya gali terjumpa satu lagi monumen dekat Mesir.Cukuplah nak buat orang datang tengok.Tapi,sebenarnya kecik je,dan banyak binaan dah runtuh.






Sebenarnya ada tempat lain lagi yang kiteorang pergi cuma yang lebih significant 4 tempat ni lah,akhirnya sempat jugakla aku merasa pergi melawat Alexandria.Malam sebelum balik teman shafina shopping dekat mansyiah.Makan kebab dekat tengah bandar dan balik.Trip kali ni macam terasa muda pulak sebab jalan dengan adik-adik tahun satu.alahai teringat zaman baby-baby dulu.

p/s:sori ye sebelum ni mood tak stabil.Tiba-tiba je rasa down macamlah masalah besar sangat.Apepun sekarang dah ok.dah ade semangat sikit.Tinggal nak mula kelas je lagi.mula je kelas.spirit up!