Friday, 28 June 2013

Dubu-Dubu

Assalamualaikum...

Pertama anda harus tahu saya sangat obses dengan makanan yang banyakkkk sayur,tofu,sup dan yang nampak sihat.Berkongsi minat yang sama dengan housemate sendiri.Kami berdua menyimpan cita-cita untuk menikmati makanan korea di midvalley.Taktau la berapa banyak kali kiteorang refresh page dubu-dubu restaurant dekat FB.haha.

Dan akhirnya impian tersebut menjadi kenyataan harini:)

Bagi yang tak tahu dubu-dubu adalah makanan korea dari seoul.Anda boleh merasai sendiri rasa dan feel makan makanan korea beserta side dish yang terkenal seperti kimchi,radish,taugeh,dan sup seaweed.Tapi,setelah mencuba sendiri tadi,kiteorg berdua sepakat mengatakan dorang dah ubahsuai sikit rasa supaya kena dengan  lidah orang kita.Jadi,tak yah risaula kalau siapa yang susah nak cuba makanan yang baru.Puas hati dan murah.


 yang ni saya punya..spicy tobbokki (rice cake) .Rasa dia macam yong tau fuu sikit.Dah cakap tadi..dia modify sikit rasa,Yang penting dapat rasa rice cake ..price:14.50 ala carte 15.90 set

 ni diyana punya bulgogi chicken..yang ni serius berbaloi,set for two dengan gambar dekat bawah.Ayam dia banyak ,dengan side dish dan nasi. price for set for two rm10.90 satu set.barley tea add on set :rm 2.00

soondubu jigaae,brooth tofu and eggs, side dishes,and rice. price utk set for two rm 10.90

dubu-dubu ni ada banyak cawangan tapi kiteorg pergi dekat midvalley.Level bawah sekali.Oh lupa nak bagitau ade charge servis dengan tax 6 ringgit. Order yang set for two.let's dubu-dubu:D


Sunday, 9 June 2013

Bersenam dalam rumah

Assalamualaikum..

hai hai ape khabar?

Sekejap je masa berlalu.saya baru habis written dan oral paper ke lima.Tinggal 3 lagi paper .Kawan-kawan pun dah nak dekat final written dan ade yang dah habis pun exam.Maksudnya semua orang dah nak balik.Dah nak berkampung dekat rumah masing-masing.menggemukkan diri...

Sedihnya dah habis pergi gym.Dulu dekat treadmill dan cycling tulah tempat melepaskan segala dendam.Apa semua benda tak kena haritu lepas dekat situ.Balik dari kelas stress-stress terus bantai bersenam.Suci muka dengan peluh-peluh sihat.Dan alatan-alatan gym tulah tempat bermanja tiap2 hari.Dok angkat tarik tiap-tiap hari.tsk tsk.amboi melampau emo

Ah sudah..
Point dekat sini cuma nak berkongsi cara untuk bersenam indoors.Memang pilihan gadis-gadis zaman kini yang malas nak keluar.Lagi-lagi kalau sampai tempat nak jog je ramai pulak lelaki.hadeh..memang aku lari sopan kepit-kepit bawak towel 24 jam nak lap peluh. kan?

ye saya faham benar perasaan itu.

1.AEROBIC...bunyi macam boring .Senang je.kalau nak bagi best tutup sound aerobik yang original tu.Pastu bukak music yang korang suka.Kajian menunjukkan lagu  dapat membantu meningkatkan keseronokan untuk bersenam.Sambil beraerobik sambil menyanyi 1 jam dah burn 380 kalori unruk general aerobik.wau lumayan...tak payahla nak dengar and one and two and three and four...again..and again...kalau 3 kali seminggu buat memang boring campur annoying.

2.DANCEROBIC..yang ni menarik.Saya baru berjinak dengan benda ni.Tak perlu video aerobik.Korang cuma ambik satu lagu.Lepastu korang masukkan step aerobik dan ulang dalam 8 step ikut rentak lagu.Serius best.kalau buat ramai-ramai boleh jadi high school musical dah.Buatla koreografi macammane pun tapi ulang 8 kali,lepastu step lain pulak 8 kali...dan seterusnya.Dah siap satu lagu ambik lagu lain pulak.Dah boring lagu tu tukar lagu lain pulak.tak bosan lah begitu nanti.

3.YOGA...senaman ni untuk merehatkan badan.Saya sangat suka senaman regangan ni.Pasang lagu-lagu balad dan kawal pernafasan anda.yang ni kenalah tengok dekat youtube ade banyak.Ambik yang untuk beginner je. relax and chill.

4.STEP AEROBIC.yang ni saya baru try masa dua hari sebelum habis gym.Penat dan seronok.Step aerobic boleh membakar 500 kalori lemak!


-Tambahan alatan lain seperti dumbell dan bola gym.Kalau jogging nak kena ada kasut sukan,sweater,ah rimas.Sekarang pakai pijama pun boleh bersenam.mudah tak? janganlah keliru.Disini saya cuma memberikan alternatif lain untuk bersenam bagi manusia yang cintakan rumah.rumah itu dunia aku...itu sahaja.selamat cuba untuk bersenam.

Setiap kali selepas habis exam.saya ada tabiat rewardkan diri  dengan benda yang dapat menggembirakan hati.tapi terbeli 2 minggu sebelum habis exam pulak.haha camane..hi dumbell pink.haritu saya nampak awak kat kedai.dua malam tidur tak lena.loll bye~