Friday, 30 May 2014

Gym

Yesterday,was sad


haha.I had officially finished three month of exercising at gym.I didn't tell anyone except closed friends.Not even my brothers,they would be probably like.Don't torture your body kakak,you looks just fine .muwahaha,like I believe you!. I just don't like that reactions when I told someone that don't know me well,that I go to gym.It was that expression of..

-Uh ..stop it,don't diet
-Yeah..gym person.wohoo
-do you need a muscle?

Don't mean to be negative about it.But,I just want myself to be positive.Looks,it takes 10 minutes to walk to the gym and at least 2 hours to do the exercise.I need all the positive vibes around me.All I can say that it was worth it!

Truth to be told,I want to maintain my weight below 55 and reach my goal of 53,flat tummy,thigh gap and all the perfect bodies that woman want.but hey,don't be greedy.I just need to maintain .hahaha (sedapkan hati).

The most important things is, I realized that my hormones were being good for the past 3 month,I had my menstruation on time,no massive period pain,I eat a lot during the first month (to compensate the energy lost),but it is getting better now .I could control my appetite,I don't takes processed meats (burger,nugget,hot dog),and I feel happier when I'm exercising.

You know that feels when your endocrine hormones rush,while you were running,cycling and doing stretching.I feels my face glows,and my body feels lighter,my problems were gone.oh jangan melebih.haha

My idea of going to gym is to relax myself,and be friends with locals.All my instructor was inspiring.They keeps encouraging you,and sometimes push you off to your limits. At first,I couldn't even makes more than 20 sit up,but now....more than 100.hehe

If you ask me what exercise would be fun,it is aerobic. Makcik-makcik degil yang suka mengeluh .kalau susah je marah instructer.Kalau stop kena panggil nama,istaghall ( maksudnya jangan berhenti),dan suara instructer tu masa bagi arahan.mashaAllah nak tercabut cuping telinga.rasa macam nak habiskan aerobik secepat mungkin dan lari keluar.hahaha

I'm going to miss this..so,what's next at Malaysia.

bye bye ms. fit gym

kick-boxing! bring it ON


Tuesday, 27 May 2014

Reunion sambest

Assalamualaikum

It's been 6 years since we left high school.Another reunion to go with my old friends whom is studying at Egypt.Literally,we were being jealous because some of our friends did a mini reunion at the 'kenduri kahwin' of the second couple from high school.(congrates mira and salam on your marriage,May Allah bless you both and showers you with happiness till jannah).Can you believe it?? the second one.

Panjang jodoh antum sekalian.kikiki

I couldn't be surprised yet,as I know many more will come in the future.We had listed some possibilities of our friends who fell in love again after university life. uuuu

So,after I finished my second paper,I ask raden to go to Cairo with me.And the best things is,she said yes.She barely left home as she said home is where she found peace at.hahah.screw us.Mansoura is our second home indeed.Plus,my pharmily were so worried of me going to Cairo with raden,and so I said..kita redah je..member punya pasal.Doakan perjalan kiteorang selamat,and it was a smooth one.Alhamdulillah

We had so much fun meeting old friends that night.We had thai foods and it was amazing.The ikan siakap tiga rasa was damn delicious,thai tomyam,telur bungkus,ayam dan daging masak merah,sayur goreng,and sponsored chocolate cakes and red velvet by organizer.

My friends,khaliesah from France comes to Egypt.We were honored to celebrate her journey to 'bumi kinanah'.We shared some thought,experience,gossips and lame jokes. Hajar and Izzah had give us the best hospitality ever. Hajar even bakes eggs tart for breakfast.Though they were both busy with their studies and commitment as a member of PCK committee,dorang layan je kiteorang.Thank you.:)))

I was obviously happy to meet them all.I thought I didn't had the opportunity to meet them,and before I go back for good.Allah had grants me a favor.All iz well.till then

from left :caom,amir,acop,najmi,panex,enol,syazwan,ridhwan,muzamil,muaz
left side table:khaliesah,dibah,ecah,me,izzah,raden
right side table:hanis,kauthar,aye,amal,farhana,hajar,aten
girls of sambest

hajar cutey

xo




Friday, 16 May 2014

Majlis solat hajat ke lapan

Assalamualaikum

Macam biasa lepas habis praktikal exam,straight sebelum mula written exam,geng pharmily akan buat solat hajat.Mintak doa dari-NYA supaya dipermudahkan urusan kami semua.

Aku kononnya dah prepare satu lagu untuk ganti ucapan dari senior (taktau pun ade benda ni semua,junior buat secret group dan plan senyap senyap).Adelah dekat sebulan aku practice lagu dua minit music pencuri.lirik aku gubah ikut suka hati.Tapi,last-last aku tak presentkan pun sebab..adelah sebabnya.haha

Tujuan aku buat macamtu takut aku menangis masa bagi ucapan,ataupun suara serak-serak keluar.Tak mahulah dek non.Tapi,alhamdullillah aku boleh bagi sedikit pesanan pada adik,abang, dan kakak aku.

Junior buat video yang sangat touching tapi aku tak menangis sebab gamba aku banyak benda-benda tak senonoh je kurang hasam,ambikla yang comel comel sikit.Tapi,still the best video aku pernah tengok.Dan dorang bagi kiteorang hadiah handmade labcoat ade tulis nama dalam bahasa arab.^^ Suka sebab lima tahun aku tak pernah tukar labcoat.

terima kasih korang sebab sanggup buat benda ni semua.Aku harap sangat lepas ni kita boleh gather dekat malaysia buat solat hajat sama-sama untuk mintak kerja kat satu hospital ke,tak kena buli dengan doktor,nurse,dan staff lain ataupun sewaktu dengannya.

Kiteorang sebagai dahan pokok,dengan adenya korang sebagai ranting-ranting.kita dapat hasil buah yang manis dan segar pada masa hadapan.(dah semua orang nak sedih pasal pokok)
















Lirik lagu 

Jangan sedih bila kiteorang dah takde
Jangan buat air mata
nanti bila sampai satu masa,korang pun balik juga
Jumpa kat Malaysia

jangan ponteng kelas suka-suka
Jangan kasi marah lecturer
nanti bila dapat exam paper
kita jugak yang merana
jangan buat muka

kan ku simpan memori
lima tahun kita semua
kan ku simpan cerita
suka duka tangis gembira
kalau ada terkasar bahasa
bajet macam besar kepala
sorry semua

jangan gaduh dengan budak arab
perangai tak serupa muka
tutup mata tutuplah telinga
tapi otak jalan juga
dah nasib kita

kan ku simpan memori 
lima tahun kita semua
kan ku simpan cerita
suka duka tangis gembira
kalau ada hutang apa-apa
halalkan semua

Really needs a camera.kerja curi gamba orang update blog,instagram,we chat hahah
xo






Tuesday, 6 May 2014

motivation freaks

Apa perasaan korang kalau dunia ni dipenuhi dengan orang-orang yang lembik,tak nak bercakap dan tak nak jumpa orang.Mesti hidup kita ni dipenuhi dengan kesedihan dan kegelapan.Just imagine,satu hari kita bangun..takde orang cakap good morning,dah sarapan ke belum,ade kelas tak harini, macam tinggal dengan patung.kan?

Aku percaya semua orang suka pada motivasi dan perkara yang positif.Waktu dulu-dulu kan kita ada pembimbing rakan sebaya dekat sekolah.Ingat tak??.Aku baru ingat sebab dulu aku suka lari daripada dorang.Aku tak sukalah orang bagi kata-kata motivasi.Bagi aku motivasi tu datang daripada diri kita sendiri.

SALAH betul cara aku berfikir.hahah

memang betul motivasi bermula daripada diri sendiri.Tapi kalau tak di sokong oleh persekitaran.Last-last kita yang syok sendiri.pun macam hampeh je.hahaha.

Jadi,aku nak share beberapa kata-kata motivasi yang aku suka dan memang aku bersemangat bila tengok.Aku suka save gambar ni dalam phone.Bila rasa down,aku bukak gallery.Dia macam sejenis makanan yang boleh naikkan mood,tapi tak perlu mengunyah.lol apendenda aku merepek ni.haha

Kalau aku tengok pakar-pakar motivasi ni biasanya aku tak dengar pun ape yang dorang membebel.Aku tengok cara dia bercakap,sangat lively,bertenaga,dan happy.Aura itulah yang aku ambik dan cuba applykan dalam diri aku.

Aku suka beli buku-buku yang ada tulisan motivasi dekat depan dia.Seronok nak buat nota.Rasa macam tujuan untuk belajar tu ade.Ok ni sharing je.Apa yang baik korang ambik.Yang tak baik,jadikan pengajaran.ok dah tak nak ceramah dekat sini.bye








Thursday, 1 May 2014

scones :resepi roti british

Assalamualaikum semua..

Fuh sem ni terasa sangat cepat.Tapi dalam rasa tak sempat boleh lagi baking.Sebenarnya dah lama usha resepi ni dekat instagram kawan.Tengok dia ambik gambar fresh keluar dari oven.Tapi,takkan usha je kot.tak nama dayah la kalau tak try.hehe

Scones ni tekstur dia macam biskut campur roti.Paling senang kita tak perlu uli doh .Aku memang tak suka menguli doh ni.malas.lepas tu tangan sakit-sakit macamlah tengah angkat dumbell 100 kali.over kan perumpamaan.

Senang nak menangis buat dia.

Bahan-bahan
2 cawan tepung
1/3 cawan gula
1 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil baking soda
1/2 sudu garam
8 sudu besar butter
1/2 cawan kismis (optional)
1/2 cawan buttermilk
1 biji telur (optional kalau tak letak pun jadi je)

Cara-cara
1. Preheat oven 200 degree
2. Campurkan tepung,gula,baking powder,baking soda  dengan garam.
3. Masukkan butter dalam adunan.pastu guna tangan mixkan dengan tepung sampai jadi serbuk roti.ambik         masa 2-3 minit jugakla .Dalam resepi dekat youtube biasa orang guna alatan canggih.tapi,pakai tangan
    pon boleh bah kalau kau.
4.Buat macam well dekat tengah adunan.masukkan buttermilk dengan kismis.

   *kismis tu optional je.boleh letak blueberry kalau kaya hahah.Haritu ade kawan bagi kismis masa raya 
     tahun  lepas.memang berkurun duduk atas peti ais.

  *buttermilk kalau beli siap mahal.buat sendiri je.masukkan satu sudu cuka masakan dalam susu.kacau dan       biar 5 minit.Nanti susu tu macam pekat sikit.jadi buttermilk

5. Gaul adunan  pakai senduk sampai dia sebati.Adunan scones ni memang melekat.Tapi jangan risau.tepung akan membantu.

6. Taburkan tepung dekat atas tempat potong sayur tu (apa ntah nama dia).landas??landasan?? ape apejelah.Lepastu letakkan semua adunan atas papan pemotong .tabur tepung banyak-banyak atas dia.tepekkan je.Oleh sebab aku takde cutter,pakai gelas je untuk tekap bentuk bulat-bulat.

7. Taburkan tepung atas dulang pembakar dan susun scones cantik-cantik,masukkan dalam oven biar 15 minit .Panas-panas terus sapu jem strawberry jenama best harga 4 genih sebotol.

nah tengok you tube untuk lebih faham.tapi,jangan letak bacon tu.haramm.haha






selamat mencuba!serve dengan green tea perasan macam tengah minum petang dekat london.lol ;p