Thursday, 21 August 2014

23 and still living

I remember the last time yun sing to me taylor swift.twenty two.Time flies and now I'm a year older.

I guess celebration is just for girls.I'm almost women......with nothing.

-finish my study,but still an undecided graduation days.no official certificate yet
-total saving of less than 1000 ringgit
-debt to yun 700 ringgit from the previous euro trip
-no skills except my passion in baking
-boyfriend -less

What I'm going to do with my life.How I'm going to be happy 10 years from now.That question pops into my mind.I feel completely...

loss

despite celebrating it with no cakes nor presents.Yun brought me to mamak and nah...the crispy yummy nan garlic.

nothing beats cakes and presents rather than good foods.

Alhamdulillah for everything.And to friends and family whom had wish me.That means a lot.

happy 23rd hidayah.keep on the right track.be happy.love yourself.stay pretty.laugh a lot more in the future.


Wednesday, 20 August 2014

Troublemaker

I was planning to hangout with Nadia,which were my long lost neighbour .Since I delayed our 'lepak time' for too long.I decided to go with her yesterday.

So,we agreed to go to The Mines

After some begging plans,she managed to use her dad's car .I was the one who should give her direction but google maps just gotta be kidding me.WHYY!!. We already pass the sempadan seremban and we end up at Nilai.We did our U turn and safely arrived at The mines.

We was watching into the storm.The movies was great.So,I guess we were having a good time.

no?

We got lost on the way back home too.We almost got into the end of the World (oh I'm just exaggerating).We follow the direction to Pulau Indah ,just because...it was our only hope.But what we found was "lebuhraya anda tamat'

And we did pass into palm oil plantation and some mountain though.

And not just that...minyak kereta is running out weh!

We found the way to Port Klang and got stuck at Pelabuhan Barat.Those big lorries were passing by our car here and there.Oh I just faint..

We get a free make up session at The Mines.But,seriously...my make up was that phenomenal.I dream of classic looks because it was my first make up on.It won't go that bad..

expectation...

reality



how classic
=.='

Saturday, 16 August 2014

Foods in bandung

Hi

Makanan dekat bandung ni memang meriah.Dekat tepi-tepi jalan tu memang banyak sangat pilihan.Dan semuanya halal sebab majoriti orang muslim.Aku ni jenis kalau terasa sedap kat tekak aku telan je.Mungkin sebab aku pernah duduk negara orang,jadi aku jenis tak kisah pasal makanan.Aku boleh tak makan nasi beberapa hari,aku boleh makan mee je,Dan aku boleh hidup dengan roti,aku suka roti.cuma kalau haiwan yang aku tak biasa makan aku tak makan.macam puyuh,arnab,kerbau,itik.kalau kambing aku makan yang dipanggang.

Apepun..aku nak suruh korang cuba makanan yang aku makan ni.Dekat bandung ni banyak street foods atau dipanggil cemilan.Yang paling popular ialah tahu.Memang sedap.Jom aku bagitau satu-satu.


ini namanya tahu semedang.Aku rasa tahu bantal.semua jenis tahu digoreng dan letak macam-macam perisa.Memang sedap makan panas-panas


nasi bakar.Nasi yang dibalut dalam daun pisang dan dibakar.serve dengan tempe,tahu,sambal dan ayam bakar.memang best.rasa nasi tu macam nasi goreng pun ada.



seblak ni adalah keropok goreng.yang macam keropok bulat kecik2 tu.tapi digoreng balik dan diperasakan jadi macam kueh tiaw.menarik.cuba seblak telur dan suruh dia buat pedas.


nasi dan lauk ayam ni aku tak hafal nama.Tapi rasa dia macam masak lemak di Malaysia.



ini kuih di bandung.mereka pun ada kuih raya.Waktu mula sampai tu semua kawan indonesia bukak kuih raya diaorang bagi kami rasa.satu rasa macam kuih makmur,satu lagi nas tart.tart nenas.sedap


ini namanya nasi padang.Masakan padang ni memang sedap,sambal dia pedas,diserve dengan ulaman,nangka masak lemak dan pilihan ayam,ikan,sotong,udang atau rendang daging.


Dekat sini famous dengan cendol dan cincau.Murah cincau ni cuma 2000 rupiah.Tak sampai seringgit.Cincau diletak ais dan santan.sedap je minum.


ini pulak cimoli.dimakan dengan bubu ataupun sos cili buatan mereka.Rasanya macam sate ikan yang aku makan masa kecik2 dulu.Tak pasti sekarang ada lagi tak orang jual sate tu dekat tepi sekolah.


ini pulak es pisang.macam pisang yang dibalut kulit kuih ketayap,lepastu dimasukkan ais dan santan.makan as desert.

surabi.Salah satu kuih tradisional bandung.Ada macam-macam perisa,yang manis ataupun savory.Kalau manis dihidang dengan coklat,buah dan savory makan dengan keju,daging dan banyak lagi.


nasi kuning.Kalau malaysia famous dengan nasi lemak,sarapan di bandung ialah nasi kuning.Aku suka portion nasi dekat sini.satu mangkuk kecil.Tak terlampau kenyang dan tak terlampau lapar.dihidang dengan telur dadar,keropok,sambal dan tempe goreng.

Range harga makanan memang murah.antara 2000 ke 20 000 rupiah.dalam kurang dari seringgit ke 6 ringgit.Apapun korang memang puas hati sebab makanannya ada rasa.Tapi,kalau korang rasa pelik tu takpelah jangan makan.hehe




3 hari di bandung

Assalamualaikum..

Beware post ni akan jadi post yang sangat panjang.tapi,aku yakin korang takkan bosan dengar cerita 3 hari di bandung.atau korang akan menyampah aku ni asyik jalan jeee.tetibe!

Memang benda ni jadi sangat spontan..Liyana call  tanya aku nak pergi bandung tak.ade seat kosong,kalau tak bawak luggage lagi murah.Jadi,aku tanya umi dan semua. Surprisingly semua kata pergilah.Malam tu jugak book tiket,esok transfer duit dekat liyana.boom! lepas raya pergi bandung

Aku suka betul benda yang spontan.buat aku jadi blur-blur dan masuk alam mimpi:3

Flight aku pukul 6 pagi.Jadi,pukul 3 pagi dah bertolak dari rumah liyana dekat subang jaya ke klia2.Klia 2 sangat besar bukan sebarangan airport tambang murah.Siap ada shopping mall semua.Perjalanan dari klia ke bandung dalam dua jam.Yang bestnya naik flight tambang murah,kita tak perlu risau pramugari kejutkan kita untuk makan.mulut dahla busuk2 kena makan.tutup je mata,buka mata da sampai bandung.

Waktu sampai di bandara(airport),beg liyana tertinggal dekat KL.Kami panik sebab tak pernah beg tertinggal,baju dia semua dalam tu.tapi,lepas jumpa semua pegawai yang baik hati,hari kedua dah dapat balik beg.

One word...orang bandung friendly

Hari pertama,kami melawat universitas padjajaran dengan nurul dan haniq.haniq belajar di kuliah farmasi dan ada satu tahun lagi.sama jugak nurul tapi dia kuliah agrotek.Mereka sangat rapat antara satu sama lain.bertegur macam satu family.Aku jumpa ramai kawan baru.kak niya,amil,ali dan aghni.



Malamnya,aku,nurul,yana,haniq dan niya pergi Jatos mall.makan dekat sana.Mereka bawak kami ke atas gunung untuk city night view.Pemandangannya sama macam aku pergi Paris.dan memang sebab itu bandung digelar Paris Van Jaya.Malam tu pulak bulan penuh.MashaAllah memang cantik.




Hari kedua nurul tak dapat ikut sebab dia kena jumpa pensyarah untuk siapkan thesis.Jadi,kami berenam..aku ,liyana,aghni,ali,niya,haniq dan amil pergi ke gunung tangkuban perahu.Dekat situ aku pertama kali cuba rafting.BEST! lepas rafting mandi dekat kolam air panas.Habis tu kami makan dekat tepi ladang teh.pemandangannya masih teringat sampai sekarang.






Malamnya si haniq dan aghni nak pergi rumah hantu.perghh sebenarnya lama jugak aku tak pergi rumah hantu.Kalau tak kerana ada lelaki dekat depan n belakang.memang kiteorang tak bergerak sampai habis.Aku berdiri belakang amil,sambil dia kata ini semuanya patung ajaa.hahaha lawak betul kalau teringat balik.

Hari ketiga,aku keluar lambat sikit.Rasa sangat malas nak bangun.Sejuk betul malam tu.Memang aku takpernah pakai kipas dekat sini,cuacanya sejuk sebab bandung dikelilingi gunung-gunung semulajadi.Lepastu kami ke pasar baru untuk shopping!.Aku terbeli banyak pulak.Tapi,takpe bukan selalu nasib baik muat beg traveller tu.kih2

Trip ke Bandung ni ajar aku banyak perkara.Memang waktu pergi aku lupa segala masalah aku.Orangnya pemurah dengan senyuman,makanannya sedap,dan cuacanya tak berapa panas.Aku baru kenal hati budi orang indonesia.Tak sama macam yang aku fikirkan.Walaupun bahasa sama tapi banyak phrase yang tak sama maksud.contohnya kereta bagi mereka ialah kereta api,comel bagi mereka ialah lucu,dan banyak lagi.Aku akan ketawa tak henti bila kami tersalah sebut perkataan.Memang tak rugi aku buat keputusan untuk ikut liyana.

hmm...lepas ni ke mana pulak eh?

tunggu kerja lahT.T