Monday, 30 June 2014

hari pertama:london (bahagian 1)

Bismillahirrahmanirrahim...

Pertama sekali.Aku harap sharing aku ni tak mengundang sensitiviti mana2 pihak.Cuma bercerita tentang pengalaman daripada trip aku ke Europe.hehe

Perjalanan daripada airport Cairo ke London Gatwick memang terasa sangat lama.Lagi-lagi masa aku balik,hampir semua junior aku datang hantar,kawan satu batch,housemate,ex housemates.Semua hantar aku balik.Aku tak boleh tahan kecuali menangis.Memang satu ape pun tak keluar daripada mulut aku.Thanks korang sebab hantar aku balik.Walaupun aku tau ade antara korang yang kena stay untuk summer sebab nak ambik summer course.Aku tak nak korang sedih.Tapi,nampaknya aku pulak yang terlebih sedih.pasal aku sorang je yang nangis beriya.haha.ok fine that is my farewell.Alhamdulillah.it was the best farewell ever.I'm not gonna forget it for my entire life:)

Bebalik kepada london.Jadi ,nak dipendekkan cerita ( pasal banyak gila benda nak cerita) aku sampai dekat London Gatwick Airport.First impression .Orang London memang friendly,aku dah cuak takut tak lepas dekat imigresen.Tapi,alhamdulillah semuanya baik-baik aja.Aku sampai dulu.Yun sampai lambat sikit.Jadi aku ketuk kepala dia dari belakang.haha sape suruh sampai lambat.lol.Aku happy gila dah setahun lebih tak jumpa yun .yeayy!

Lepas tu kiteorang terus naik bus dari airport ke Victoria station.Station ni untuk bas dengan keretapi tak silap.Kat sini kena beli Oyster card.Oyster card ni kira macam kad ktm yang ko bole guna unutk public transport dekat london.Aku pun tak faham sangat.Tapi,aku guna mostly untuk naik bus dengan underground.London ni memang maju habis.Bak kata adik aku,kalau kumpul semua engineer kat malaysia yang hebat-hebat.boleh buat satu sistem pengangkutan macam kat London ni.ko pergi la mana-mana konfem tak sesat.Kalau sesat orang london baik.Tanya je dorang tolong.Dan underground station dia ,setiap dua minit train lalu.Sampai banyak kali jugakla terlepas station sebab laju sangat.tak sempat bernafas dah sampai next station.haha.amboii

dalam bas nak ke center london

Victoria King Station
Next,kiteorang cari makan.Kiteorang makan dekat Queensway.Ade restoran halal.Benda pertama aku nak makan ialah nasi sebab dalam flight asyik makan roti dengan cheese.muak! astaghfirullhalazim.tak baik cakap macamtu depan rezeki.Tapi memang aku lapar nasi.haha.Sekali masa bayar rupanya owner dia orang mesir.Aku pun...enta masriyyin,ana mim mansoura..bla bla bla.Yun kata ok gak skill bahasa arab ko.first time yun puji aku dengan ikhlas.selalu sarcastic kemain.haha.Kari dia sedap gila.


Sebenarnya,aku nak duduk Malaysian Hall.Tapi,banyak pulak cekadak dia nak kena tunggu dapat email.kena call lah ape semua,macam tak nak bagi duduk , harga murah 12 pound tapi ade curfew kena balik sebelum 10 malam,aku nak kena jalan malam tu sebab esok dah nak pergi paris.Malaslah kiteorang.Last-last kiteorang duduk dekat hostel hyde park.Harga dia 21 pound semalam untuk aku sebab aku ambik female rooms.Adik aku 18 pound sebab mix rooms.Toilet share tapi shower rooms ade untuk perempuan dengan laki.Siap ade breakfast untuk esok pagi.nak simpan luggage 2 pound satu luggage untuk sehari.cool kan?


Madam Tussauds London.dengan one direction.hihihi.malu.tak dapat masuk dapat jumpa uolls,jumpa kat luar pun takpe.ihik.gedik!
Bayswater street,London
Lepastu kiteorang pegi cari tempat yang paling best!! platform 9 3/4 .Masa harry potter nak naik train pergi Hogwarts tapi dia lalu dekat tengah tengah station.aaaaaa.Ramai orang.Tapi,nak gak beratur untuk ambik gambar.ni childhood punya memory habis ni.
yun jadi muggle tak bole tembus,aku wizards harri potta


pastu kiteorang pergi london bridge.sebab sejuk sangat.Terus balik hostel dan tidur.zzzz






Sunday, 22 June 2014

Lima hari lagi

Dah habis dah exam.dah habisss

Ya Allah,memang tak dapat nak luahkan perasaan.Happy tapi tak boleh happy sangat sebab ade kawan tak habis lagi.Sedih memang taklah sebab dah sebulan hidup begini.9 paper yang aku ingat tak boleh buat tu.akhirnya...inshaAllah selamat.ameen

Benda kedua ni lagi excited,tapi takdela excited sangat pun.

5 hari lagi ke London,PARIS,France..



Aku pun tak fahamla kenapa orang boleh excited nak pergi luar negara.Aku tension je.Ke itu cuma lakonan dorang semata-mata.Seminggu lepas beli tiket masa winter, sampai menangis sehari dalam bilik sebab ingatkan tak dapat pergi.(turun dua kilo ko)Like wadehel aku dah beli tiket ni.Tapi kelas tak start lagi.Pastu aku call umi ,umi kata pasrah je nak buat macammana.Ade rezeki kakak pergilah.

Memang sepanjang semester ni aku tawakal je takde benda buruk berlaku.Tiket dah beli.Tiket nak balik Malaysia Yun dah beli.Untungla ada adik belajar dekat France.Kalau tak memang lepas aku dapat pergi haji baru aku pergi benda alah ni.Malas dah nak layan cita-cita remaja aku.Ya Allah childish nya aku.memang pun.aku mengaku sekian.

Sepanjang musim exam ni memang aku simpan je tiket tu dalam beg senyap-senyap.Dengan fikiran'ade rezeki aku pergilah,takde rezeki yun beli aku replika benda tiga segi tu pun jadilah'.Aku serius malas nak fikir.terasa bengong.Tapi,nasib baik yun ni jenis faham aku tak suka serabutkan kepala otak dengan benda yang tak pasti.Memang dia urus semua benda A sampai Z.

Sampai last day before aku exam dia kata.

kak...aku ade berita buruk ni..Aku dah bagitau umi.Tapi umi suruh bagitau kau.

France ade mogok airplanes 24-29hb.Maybe aku tak dapat jemput ko dekat UK.Tapi,tu maybe je.Adik aku ni sengaja je nak duga perasaan aku yang sememangnya takde perasaan dah sekarang.Macam oh

ye

ke

ok taklah sebenarnya aku tak dapat control jugak curiosity aku.Sedas soalan aku tanya.Mula-mula aku pikir nak cancel je trip ni duduk mansoura jual kuih bulan Ramadhan.lol.Tapi,tiket balik Malaysia dekat yun.Memang aku kena pergi sana untuk balik Malaysia.Apeke susah benor nak pergi travel ni.

Bila orang tanya aku balik for good bila, aku cakap je aku balik 26hb 6.Tapi,sebenarnya tarikh aku sampai 9hb 7.Sebab bila orang excited dengar aku nak pergi jumpa adik aku dekat France.Muka aku blur macam muka ikan sepat masin.

Doakanlah perjalanan ni smooth je.Aku dah set in mind for the worst things to happens.Aku nak jadi traveller bukan visitor.Dan nak tengok nature.Keindahan ciptaan Allah dan aku nak reward diri aku dah habiskan 5 tahun belajar alhamdulillah.Umi memang galakkan aku pergi.

aku memang tak faham kenapa orang excited nak pergi luar negara.Korang faham tak?

Nanti aku update cerita ye.bye muah lebiu peoples!

p/s:Baca berita tak budak yang kena kurung sampai kering.Astaghfirullahalazim.Aku tak nak bagi spekulasi apa-apa.Cuma satu je phrase yang aku tertarik.pendek.Tapi memberi penjelasan yang nyata.


Ya Allah maafkan kami dan bantulah kami membantu mereka yang memerlukan. T.T



Wednesday, 18 June 2014

5 good things

Five years is enough? more than enough,It takes me quite a time to understand them well.Especially,we had a separated class before.Not this year,it was hectic and I could say they did help me through the ups and down of practical and finals.

1.They are competitive.This will makes you to not sit in a place.You will try to beat them,by hook or by crook,if you just follow the rules,you were left behind.It means your life wont get bored believe me.

2.They are full of confident.You can see some of them even ask the doctors until the depth of the question.Like is that even included in exams.Every little mistakes and they will speak it up.Like a boss..

3.They were harsh and lack of patience.But,they save no grudge.Words is just a sweet things.But,one things that I know,if they were mad at you,they will be angry for one to two hours,and forget it the next day.

4.Crying is their weakness.All Egyptian can't see peoples cry.See ...soft-heart ed much right?.So,if you feel burdened by anything.cry.It will solve all problems.Not all..but most of it:) only if you were brave enough to loose your ego.

5.They will help you if you ask for their help.Anytime.Been on it.yeah they did.

So,that's all.phew...haha.I have more than 60 Egyptian friends.Thank you guys







Wednesday, 11 June 2014

Bukan jalan mudah

Assalamualaikum..

Hari pertama saya menjejakkan kaki ke rumah di Mesir dengan bakal housemate.Rumah kiteorang kotor sangat.Sebab baru renovate dan siap ade ayam naik tangga sekali dengan kiteorang.Masatu,air pun takde lagi.Perabot takde.Kipas takde.Toilet jangan cakap..ew

Jadi,kiteorang decide untuk keluar beli barang.Blur-blur lagi nak beli apa sebenarnya sebab tak familiar dengan duit genih.Nak dijadikan cerita,kiteorang tinggalkan barang berharga dekat rumah jiran sebelah.Segala mak nenek termasuk laptop,pasport,duit usd baru tukar,dokumen pelajar.

Balik je dari membeli belah,ingatkan nak jenguk rumah jiran sebelah.Bukak pintu..takde orang.Suspen masa tu.Kiteorang pun beranikan diri masuk setiap bilik.Check bawah katil..Allahuakbar! benda pertama yang saya sedar laptop takde.mane pergi?

Group hug dan nangis mengenangkan nasib masing-masing

Dahla baru sampai.Nak call jiran sebelah, kiteorang baru kenal dorang dan tak ade nombor phone pon lagi, takut dorang kena kidnap dengan pak arab.Terus call ustaz barang kiteorang kena curik.

Dua jam selepas tu,jiran kiteorang balik.Dia kata dorang nak keluar tadi.Rumah dorang pun takde kunci.Jadi,dorang tinggalkan barang kiteorang dekat jiran lelaki bawah rumah.

Group hug dan nangis lagi mengenangkan betapa budusnya masing-masing.

And from that time,I know that our life here ain't gonna be easy :)






 breakfast farewell dengan first housemates.yukinohanians

Monday, 9 June 2014

Small gift,Big heart

ketip kuku for guys,kebaya for girls

Hi

How did my new template looks like?cute eh..

I had been to Malacca to buy souvenirs for my lecturer.It is not that big of gift,compared to what they had teach me for the past five years.But,I would like to leave them a slight memories of me!.

Literally,I am carrying my gift bag to all exams,and right after the oral exams.(when the doctors had write my  marks)..I give them with a bright smile on my face,saying duktur(we call our lecturer duktur) this is from Malaysia.Thank you for teaching us.Or when I had the chance to bump with any doctors.I immediately stop them,say hi..and quickly give them the gift.and run..hahaha

It was a pleasure to see them smile.Here I tell you,I had this doctor who looks so strict in appearance,but he couldn't hide his smile after I thank him.cuteness overload!!

And last but not least a selfie with my doctors.It was a shame,as I'd never been able to take a picture with my lecturers before.I never had a courage to do so ,but hey you got to have some gut here so why not! :D



Dr.thana,I stopped her before she enter the lift.tehee~

camera 360 mode is on!hahaha