Saturday, 20 September 2014

Farmasi bergerak

Sebenarnya aku masih dalam awangan lagi ni.Bila baca post lama aku terasa sangat 'dayah...tumbuk muka sekarang.sebab tah ape benda aku nak miserable sangat pasal konvo sebelum ni.Sekali konvo dah selesai.haha.patut dikurniakan darjat pelempang ke muka.

Apepun perkara yang aku paling mengada ingatkan tak nak pergi Mesir bagai telah selesai,gambar dan video (yang tak sangka ada ) pun dah dapat.Syukur Alhamdulillah ade kenangan untuk masa depan.

Jadi,berbalik kepada tajuk di atas..kebelakangan ni aku ada kesedaran untuk bawak satu bekas kecil untuk ubat segera.Terutamanya untuk pergi travel.Dan Alhamdulillah setakat ni dah berapa kali aku lalu imigresen punya kaunter takdelah bunyi tett pastu kena cek badan segala.gelii

pegawai farmasi mood on!

1.panadol

benda yang wajib korang kena bawak,atau nama generic name dia paracetamol.Panadol tu kira nama brand/company yang famous kat Malaysia ni..Ini untuk pening,demam,sakit badan .Sekarang ada jugak company yang dah combinekan panadol dengan ubat selsema macam panadol (cold and flu) ,period pain,dan macam-macam lagi .Ikut korang nak yang mana.Cuma perlu diingat tak semestinya 5 dalam satu lebih bagus daripada satu sebab kita tak tahu interaction dalam badan kita.

2.ubat selsema

Ubat selsema juga boleh digunakan sekali untuk allergic atau gatal2.Ubat ni multifunction sebab ingredient dia mengandungi antihistamine dan bertindak pada receptor yang sama.Jadi,sebab tulah kalau mintak ubat selsema boleh jugak guna untuk gatal-gatal. Lagi satu,ubat selsema ada dua samada yang mengantuk atau tak mengantuk.Biasa yang ada dexchlorphenaramine tu mengantuk.dan cetirizine atau loratadine tak mengantuk.Pseudoephedrine untuk block nose. Biasa aku beli clarinase dengan cetirizine.

3.minyak angin

Beli yang kecik je.Saiz jari hujung.

4.Eno/ gaviscon

Yang ni aku tak tau kepentingan dia sampaila aku naik kapal terbang selalu rasa macam angin lepas makan.Senak pun ye jugak.Sekarang dah ade paket yang kecil tu murah sangat.Minum ni sepeket terus rasa lega.Keluar semua angin tapi pastikan pergi toilet.haha

5.Plaster

Yang ni paling popular dan mendapat pilihan paling tinggi.Muka aku ni memang muka plaster pun.Dalam dompet,celah poket, semua ada.Nak yang saiz kecik ,pat segi,bulatan semua ada.haha.Serius kita tak tau bila habuk kayu nak masuk kat dalam tangan.luka terseret hujung meja.

6.Ubat tahan muntah

Aku selalu guna yang ada ingredient hyoscine atau scopolamine.Di buat daripada extract tumbuh-tumbuhan.Memang sesuai digunakan untuk motion sickness.

Apepun,jangan lupa tanya dose yang betul kepada pegawai farmasi.Jangan bawak semua,bawak yang perlu je untuk guna masa kecemasan.Cek expiry date,jangan lupa tanya makan bila,.InsyaAllah ,Dia Maha Penyembuh.

hanya sebesar tapak tangan.Pandai-pandaila modify ubat masukkan dalam compartment.

p/s:Kalau ade yang salah boleh betulkan.sekian takde pesanan penaja:)


Monday, 15 September 2014

Convocation :the moments of truth

Konvo?

Aku tak pernah rasa ianya benda yang istimewa.Bukan tak pernah aku join jadi ajk untuk majlis konvo.Tapi,bagi aku..apalah..naik atas pentas turun tangkap gamba.habis...

Sampailah hari konvo,mak ngah wassap guna fb messenger cakap atuk nak call,umi inbox fb dengan ucapan

'Umi harap kakak akan enjoy hari terindah dalam sejarah'

Baju kemeja ayah sampai dua kali aku gosok untuk pastikan tak berkedut.Ada dua tiga pasang baju yang lain ayah ambik pastu tak jadilah letak atas tilam.Semua tak kena,yang ni kecik,yang tu dah gosok pun berkedut,yang ni corak tak sesuai.

Macam wau.Ini benda besar ni.

Bila sampai ada photographer,ade banner,ade khemah besar,ade jubah,ade budak arab cantik-cantik,ade kawan-kawan datang ucap tahniah,ade message wassap tak henti-henti .

Lutut aku macam crack sekejap.Maybe tak dapat nak tampung apa yang aku rasa.

Rasa apa?

Rasa tulah..haha apa aku mengarut ni

Masa nilah ko boleh nilai mana permata mana kaca.mana kawan yang datang masa ko senang,mana kawan yang dengki bila ko senang,dan mana kawan yang ade tak kira susah ke senang.It's the moments of truth.




p/s/s: thank you ayah for coming with me.thank you umi sebab walau tak dapat datang umi still be with me till the end.thank you yun sebab selalu positivekan kakak,thank you yap,affan dan arief buah hati kakak.thank you atuk selalu belikan barang everytime dayah nak pergi mesir,thank you mak ngah sebab selalu call dayah and bagi moral support,thank you mak long sebab masakkan rendang kering setiap kali balik,thank you makcik2 dan pakcik yang bagi duit raya lebih setiap tahun.thank you yukinohanians sebab jadi kawan yang selalu ada masa aku susah,thank you pharmily sebab sentiasa bersama and buat solat hajat semua,thank you my blog readers yang selalu bagi support setiap kali saya membebel tahpape,thank you my lecturer and doctor sebab jadikan kiteorg anak emas dan sentiasa tolong kiteorang,thank you my egyptian friends yang selalu tolong masa praktikal exam yang susah gila tu,thank you my batchmate k fana,dayah halim,naeem,ikyn,k nana sebab layan kerenah aku.Thank you kawan-kawan,senior2 dan junior2 dekat mesir.Aku terhutang budi pada kamu semua.Allah saja yang mampu membalas jasa kalian.semoga Allah tempatkan kalian di kalangan orang beriman dan beramal soleh.ameen