Monday, 20 August 2012

21 years old



اسلام عليكم

I'm writing this entry at 12pm (Egypt time).now that I'm officially 21.Last year,I had make a list when 2011 was going to end.so that I will achieve some item that I need..to enter the new phase in my life.adulthood.

anyway,let's review..


toward my 21 years old(inshaAllah) I promise you that:

1.I will become more matured in every way(talking,dressing,….)

maybe pass

2.I will not jumping into conclusion right away when deciding something.

fail


3.I will be more patient in handling problems,either mine or others ..wisely.

Jujur tahun ni paling mencabar....study...family..aku selalu fikir aku menyusahkan semua orang.but,I made it alhamdulillah.things was getting better.

3.I will go to search for more(kelas agama,kerja amal,sedekah,small kindness)

rahsia

4.I will increase my love toward peoples who love me.call umi and ayah twice a month,not once every two month T.T

pass

5.I will strive to get scholarship/anything that can support my study fees.if not I must got cgpa above 3.5.by hook or by crook!insyaAllah

alhamdulillah..I got it.not the scholarship.but my result...berkat doa semua orang.tak percaya masa tengok result tu ditampal.memang macam mimpi.


6.I will be more understanding,caring,supporting toward girl-friends..and more

friendly towards boy-friends.

pass ,tp untuk lelaki,rasanya tak....susah...aku tak cakap dengan lelaki kalau dorang tak mula cakap dengan aku.jadi,kalau dorang tak cakap dengan aku. consider dorang tak selesa cakap dengan aku.jadi,aku selalunya cuba untuk memahami keadaan dorang,dan faham dorang kena jaga mata.:) aku pun sama.lol

7.I will message my brothers oftenly,and tell them that I love them till they get annoyed of me.hahah

fail.but I know they love me.obvious kottt

8.I will contact/msg atok,maklong,mak ngah,mak usu,pak long, and kacau2 sepupu.makes the bond stronger bebeh.

fail.abang edy dengan paksu dah nak kawin.dua wedding yang paling penting.satu wedding last dekat n9 sebab paksu adik ayah yang last.abang edy sepupu first aku. macam abang aku sendiri. sebab dulu aku berangan nak abang.tapi dapat adik lelaki je 4 orang.abang edy ni cool tapi dia sama je sifat dengan abang-abang yang lain.pembuli.

9.I will love this country as much as I can,but still malaysia always win.heee~

maybe pass.kadang-kadang aku suka.kadang2 aku rasa benci sampai berfikir 2 tahun je lagi.lepas ni boleh balik malaysia jangan kau fikir lagi nak belajar kat luar negara.

10.I will try to be a good leader for my PHARMILY(short name for pharmacy students). even though I’m just a plain,clumsy,cheesy girl,you guys put your trust on me…..*melting*

fail.tahun depan aku nak letak jawatan.suruh naeem jadi ketua balik.kalau dia tak nak.aku paksa yamin,lukman atau hanis.aku da cakap da perempuan tak layak jadi ketua.double failure

11.I will always seek for ‘redha Allah’ in everything that I do above.never miss and solah at the exact time,reading quran,zikr and everything that makes me close to HIM.

rahsia


...rasanya aku baru 50 % ready untuk masuk alam dewasa.praktikal betul cara aku menyusun data.nasib baik aku jumpa balik list ni.menjadi muda memang susah.aku perlu melalui banyak halangan dan cabaran.supaya sampai satu tahap aku boleh menjadi orang tua yang boleh memejamkan mata dan meninggalkan dunia dengan tenang,

selamat hari lahir diriku yang hina.semoga menjadi hamba Allah yang bertaqwa.





Sunday, 5 August 2012

resepi puding roti


credit goes to nadia,I didn't own this recipe*.*


اسلام عليكم

resepi ni untuk satu aluminium foil saiz sederhana macam gambar last entry

gula
susu
telur
vanilla powder
butter
roti

tips:
1.gula letak 5 sudu besar,tak manis sangat tak tawar sangat,rasa dia lemak2,best!
2.susu 3 mug besar.pastikan boleh rendam semua roti
3.telur,2 biji untuk satu aluminium foil
4.vanilla powder,tak penting.semalam terlupa beli.tapi sedap je
5.butter,beli yang saiz kecik.saya suggest brand lurpak 100 g.guna separuh.
6.roti,5 keping,kalau nak save bajet guna roti fino pun sedap.

cara-cara:
first things,panaskan oven,api sederhana.
1.blender susu,gula,dengan telur.saya takde mixer.blend jangan lama2 nanti dia berbuih-buih.
2.susun roti tu elok2 dalam aluminium foil.kalau guna fino carik-carikkan roti fino pastu campak je dalam aluminium foil.kalau suka kismis bole letak juga.tapi,saya takde bajet jadi tak letak=.='
3.cairkan butter atas pan,then,tuang dekat atas roti .
4.last sekali,tuang bahan dalam blender,biar roti tu kembang dan masukkan dalam oven.

bake 20 minit.depends.sampai dah tak berair dengan atas puding tu dah jadi golden brown.

akhir kata..you can do it!haha gila semangat suruh orang cuba.bye



Friday, 3 August 2012

lesen memandu

اسلام عليكم

Topik harini adalah lesen memandu.siapa dah ambik angkat tangan?sape ambik lepas habis spm sebab takde kerja nak buat juga angkat tangan?sape fail ujian memandu pertama angkat tangan? yang paling horrible sape fail dua-dua ujian memandu kereta dengan motor sekaligus angkat tangan?

keputusannya:tinggal saya sorang angkat tangan...

haha tak kelakar=.='

pengalaman ujian memandu adalah salah satu pengalaman yang boleh dikatakan epik.siapa tak menngeletar lutut waktu pegawai jpa duduk sebelah memang handsome.saya fail first time ujian memandu kereta time jalan raya.sebabnya waktu sampai junction,meter dekat 0.dekat KOSONG.ujian motor pulak sebab terjatuh lalu titi.fail kereta tak kisah sangat..dah ade jangkaan.tapi,fail motor menjatuhkan maruah.jatuh titi pulak tu.double malu.

saje je ingat2 balik kisah lama.sampai menangis tak lulus ujian kereta.ingatkan fail spm je boleh menangis.haha.rilek.sekarang,dah ade full lesen.tapi percayalah,last time bawak waktu ujian memandu.kalau balik malaysia pun naik ktm.ok ape.save minyak.lol.harap2 mengingatkan readers waktu korang ambik ujian memandu .

serius sekarang takde benda nak cerita.member banyak yang da balik.jarang keluar rumah sebab agak panas.tapi,nanti saya try buat edisi kelainan ramadhan di mesir.nanti kalau asyik cerita pasal rindu family orang jemu lagi jelik.haha.till then :)


Wednesday, 1 August 2012




people do not think very much about death.They spend their lives worrying about absurdities,they put things off,and fail to notice important moments,They don't take risks,because they think it's dangerous.They complain a lot,but are afraid to take action.They want everything to change,but they themselves refuse to change.

If they thought a little more about death,they would never forget to make that much-postponed phone call.they will be a little crazier.They would not be afraid of this incarnation coming to an end,because you cannot fear something that is going to happen anyway.

The Indians say :Today is a good day as any to leave this world.and a wise man once said :'Death is always sitting by your side so that,when you need to do something important,it will give you the strength and the courage you need

paulo coelho
like the flowing river